wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: FB MW

Michal Wiezik: Skvelá správa, vyhlásenie rezervácie Pralesy Slovenska sa blíži

‼️Skvelá správa, vyhlásenie rezervácie Pralesy Slovenska sa blíži.

Pri mapovaní slovenských pralesov som bol od začiatku. Zúčastnil som sa ich terénneho mapovania, sám som mapoval potenciálne lokality v Javorí, Krupinskej Planine a Malej Fatre, neskôr, už ako člen vedeckej rady som navštívil viaceré z týchto úžasných lesov.

Mapovanie prinieslo zaujímavé výsledky:

➡️ Pralesov máme málo, zaberajú len 0.4% našich lesov.
➡️ Prísne chránených sú len dve tretiny existujúcich pralesov.
➡️ Tie bez prísnej ochrany sú reálne ohrozené ťažbou, už po vymapovaní pralesov bolo ťažbou zničených takmer 150 ha týchto vzácnych biotopov.
➡️ Mnohé z mapovaných lesov neboli zaradené medzi pralesy, napriek tomu predstavujú veľmi hodnotné zachovalé lesy, ktoré majú perspektívu dosiahnuť pralesný stav v horizonte desaťročí.

?️ Od začiatku sme volali po prísnej ochrane všetkých pralesov. Bol vypracovaný návrh na vyhlásenie rezervácie, ktorá by pozostávala zo všetkých nechránených pralesov a ďalších lesov potrebných pre ich ochranu. Celkovo 7000 ha najlepších lesov takmer výlučne na štátnych pozemkoch.

Viac..  Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

Žiaľ okrem ústnej dohody, že vo vymapovaných pralesoch sa nebude ťažiť, žiadny ďalší progres nenastal. Chýbalo jediné – politická vôľa. Tá sa konečne našla, a vláda, rovnako ako vedenie Štátnych lesov s vyhlásením súhlasia, a celý proces vyhlásenia sa dostáva do administratívnej úrovne.

Ešte tam nie sme, ale blížime sa!

Ide o Život!

O red

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices