Nicholsonova
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. PHOTO: © European Union-EP.

L. Ď. Nicholsonová: Európsky parlament musí v prípade J. Chovanca konať

Európsky parlament musí prijať všetky nevyhnutné kroky, aby smrť Jozefa Chovanca neostala bez odozvy od inštitúcie, ktorá zastupuje hlas všetkých občanov Európskej únie. Znie to v liste slovenských europoslancov predsedovi Európskeho parlamentu Davidovi-Maria Sassolimu, ktorý iniciovala predsedníčka Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Úlohou policajných orgánov je chrániť a slúžiť občanom. V prípade Jozefa Chovanca sa však udial pravý opak. Európsky parlament ako inštitúcia, ktorá obhajuje ľudské práva na celom svete, musí zaujať silné a jednoznačné stanovisko proti neprimeranému konaniu belgických orgánov činných v trestnom konaní. Žiadame, aby sa tento incident riešil rýchlo, efektívne a pri úplnom rešpektovaní zásad právneho štátu a ľudských práv. Rovnako žiadame belgické orgány, aby dôkladne vyšetrili tento prípad a postavili zodpovedné osoby pred spravodlivosť,“ uviedla europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Slovenskí europoslanci – Lucia Ďuriš Nicholsonová, Eugen Jurzyca, Vladimír Bilčík, Miriam Lexmann, Peter Pollák, Ivan Štefanec, Michal Wiezik, Monika Beňová, Martin Hojsík, Michal Šimečka – vyjadrujú jednoznačné znepokojenie. „Tento ohavný incident s prejavom extrémizmu je nezlučiteľný s hodnotami EÚ. Z toho dôvodu žiadame predsedu Európskeho parlamentu o verejné odsúdenie konania belgickej polície. Taktiež požadujeme začať nasledujúce plenárne zasadnutie minútou ticha ako prejav podpory,“ uzavrel europoslanec za SaS Eugen Jurzyca.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

O mam

Odporúčame pozrieť

stefanec

Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Belgický vyšetrovací súd odložil na neurčito rozhodnutie o trestnom stíhaní 31 podozrivých osôb v prípade …

Consent choices