stefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union.-EP.

Ivan Štefanec: Rozhodne odmietame násilie v Bielorusku

Európska ľudová strana (EĽS) rozhodne odmieta policajné násilie a nezákonné zatýkanie pokojných demonštrantov, ktorého je svet svedkom už niekoľko týždňov v Bielorusku.

Predstavitelia režimu Alexandra Lukašenka by mali byť podrobení sankciám a Európska únia by mala vytvoriť programy na pomoc bieloruskej opozícii a slobodným médiám, tlmočí postoj najsilnejšej frakcie v Európskom parlamente europoslanec a vedúci jej slovenskej časti Ivan Štefanec (KDH).

Aj počas včerajšieho rokovania Podvýboru pre ľudské práva sme jasne tlmočili, že Európska únia sa nemôže prizerať eskalácii brutality zásahov bieloruských bezpečnostných zložiek voči opozícii, vrátane únosov jej čelných predstaviteľov. Prezidentské voľby, ktoré v Bielorusku prebehli, boli očividne zmanipulované a preto sú požiadavky občanov na ich opakovanie pod medzinárodným dohľadom, oprávnené. Európsky únia má v rukách účinné nástroje na to, aby dotlačila Lukašenka a jeho okolie k zastaveniu násilia a k vyjednávaniu. Musíme ich čím skôr použiť a predísť tak ďalším stratám na životoch nevinných Bielorusov,“ uvádza Štefanec.

Viac..  Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices