holokaust
Koncentračný tábor Osvienčim-Birkenau. PHOTO: © European Union.

Minister Korčok: Deň venovaný pamiatke holokaustu je o uchovaní odkazu predošlej generácie

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok otvoril 8. septembra 2020, v predvečer Pamätného dňa venovaného obetiam holokaustu a rasového násilia, spolu s veľvyslankyňou Nemeckej spolkovej republiky na Slovensku Barbarou Wolf v Primaciálnom paláci koncert venovaný pamiatke obetí holokaustu a rasového násilia.

Pamätný deň Slovenskej republiky venovaný pamiatke obetí holokaustu a rasového násilia, ktorý si pripomíname, je predovšetkým o uchovaní odkazu predošlej generácie,“ vyhlásil minister I. Korčok. Ako povedal, ľudská spoločnosť je definovaná tým, čo si pamätá. „Bez historickej pamäti sa stráca schopnosť sebareflexie, osobitne tej, ktorá sa musí týkať vlastných zlyhaní, čím priamo vytvárame podmienky na opätovné zlyhania v prítomnosti aj budúcnosti,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Minister I. Korčok ďalej uviedol, že minulý týždeň sme si pripomenuli nielen 75. výročie skončenia najväčšej vojny v histórií ľudstva, ale aj 81. výročie jej začiatku. „Len si spomeňme, z čoho sa nacistická genocída zrodila. Začalo sa to stieraním rozdielov medzi dobrom a zlom, pravdou a lžou. Pokračovalo opakovane vyrieknutým klamstvom, hanlivým pokrikom, či inými nenávistným prejavom,“ zdôraznil minister I. Korčok s tým, že dnes by sme to označili za dezinformácie, ktoré sú nebezpečné práve tým, že môžu viesť ku ďalšej tragédií.

9. septembra si Slovenská republika tradične pripomína Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia. Tragédia holokaustu postihla približne 70 tisíc židovských obetí na území vtedajšieho Slovenska.

Práve 9. septembra 1941 bol prijatý Židovský kódex – protižidovská právna norma popierajúca základné práva tejto časti obyvateľstva. Následne, v prvej vlne deportácií v roku 1942, bolo zo Slovenska do nacistických koncentračných a vyhladzovacích táborov deportovaných viac ako 57 tisíc židovských spoluobčanov. Na tieto, ako aj na ďalšie obete rasového násilia, si s pietou každoročne spomíname a tradične sa koná niekoľko spomienkových podujatí.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Kultúra je účinným prostriedkom boja proti šíriacej sa nenávisti. Koncert pripravený občianskym združením Priatelia Hudobných dní Bruna Waltera pod taktovkou bratislavského rodáka Jacka Martina Händlera bol súčasne pripomenutím 75. výročia ukončenia 2. svetovej vojny a vzdaním úcty za vklad židovskej menšiny do európskej kultúry.

Slovenská republika je stálym členom Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie holokaustu IHRA (www.holocaustremembrance.com) a aktívne participuje na medzinárodnom projekte obnovy miesta pamäte v bývalom nacistickom vyhladzovacom tábore Sobibor, v ktorom zahynula značná časť slovenských Židov.

Boj proti všetkým formám rasizmu, xenofóbie a intolerancie a podpora slobody náboženského vyznania je jednou z priorít členstva Slovenskej republiky v Rade OSN pre ľudské práva.

O mam

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Deň pamiatky obetí holokaustu si musíme pripomínať: „Hitler nevyhral!“

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Deň …

Consent choices