Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

Reakcia europoslanca Martina Hojsíka: Zastropovanie priamych agrodotácií

Europoslanec za Progresívne Slovensko, Martin Hojsík, zaslal ministrovi pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Jánovi Mičovskému, otvorený list, ako reakciu na zistenia ohľadom agrodotácií. Prečítajte si celé znenie.

Vážený pán minister Mičovský,

majú ísť naše dane na podporu malých farmárov, ktorí pestujú ovocie a zeleninu, alebo poľnobarónom pestujúcim masívne monokultúry repky? Myslím, že odpoveď je zrejmá nám obom. Aj preto som uvítal, že v Progamovom vyhlásení vlády Igora Matoviča, ktorej ste členom, sa ako jedna z kľúčových reforiem skvie takzvané stropovanie. Presadzujeme ho aj ako Progresívne Slovensko. Keď to spraví táto vláda, tak budem len rád, hovoril som si.

O to väčším šokom bolo pre mňa, keď som počas augusta začal z Bruselu počúvať, že Slovensko nestihlo (alebo nechcelo stihnúť?) notifikovať Európsku komisiu o zmene systému priamych platieb v poľnohospodárstve. Podľa európskych zákonov, totiž musíte najneskôr na začiatku augusta Komisii povedať, že chcete spraviť takúto zmenu,aby ste ju mohli od nového roku zaviesť. Predpokladám, že vaši ministerskí úradníci to vedeli. Pretože ak nie, tak pochybujem o ich kompetentnosti. Aj preto som nechcel týmto informáciám veriť. Pripadalo mi neuveriteľné, že by ste toto mohli dopustiť.

Na našom spoločnom stretnutí v lete sme o stropovaní hovorili ako o jednej z priorít. Aj preto ma šokovalo, že Vaše ministerstvo podľa všetkého skutočne zmenu systému platieb Bruselu neoznámilo. Neviem si to vysvetliť. Pretože netreba čakať na novú poľnohospodársku politiku Únie. Sám viete, že najbližšie dva roky budú aj tak prechodným obdobím. A zatiaľ už môže byť stropovanie dávno zavedené. Takto to bude najskôr od roku 2022. O zbytočný rok viac podpory pre masívne monokultúry agrobarónov. Také, aké ste si boli na jar pozrieť z lietadla.

Viac..  Martin Hojsík: Obnova budov je súčasťou riešenia zníženia účtov za energie

Na poľnohospodárstve na Slovensku, ale aj v celej Európe, mi nesmierne záleží. Snažím sa o to, aby nielen pomáhalo chrániť prírodu, ale aj zabezpečilo pre nás všetkých zdravé a dostupné potraviny, a v neposlednom rade dalo farmárom a farmárkam férové živobytie.

V Programovom vyhlásení vlády sa hovorí: “Vláda SR zavedie stropovanie priamych platieb a redistributívnu platbu tak, aby výrazne podporila malých, mladých, rodinných a začínajúcich poľnohospodárov.” Preto, okrem stále platiacej ponuky spolupráce, by som sa vás v súvislosti s týmto záväzkom dovolil spýtať: Kedy a akým spôsobom MPaRV zavedie stropovanie priamych platieb a redistributívnu platbu? V akej výške a ako chce fakticky zvýhodniť malých, mladých, rodinných a začínajúcich poľnohospodárov?

Martin Hojsík, europoslanec (PS)

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Osem zo 14 slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) vyzvalo Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH), aby …

Consent choices