film, kino
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

LUX – Európska filmová cena publika dostáva novú podobu

Doterajšia filmová cena LUX Európskeho parlamentu prešla viacerými zmenami. Teraz sa vďaka nej bude môcť k širšiemu publiku dostať ešte viac európskych filmov.

Európsky parlament sa rozhodol pozmeniť svoju filmovú cenu, ktorú udeľuje už 13 rokov a ktorej cieľom je podporovať distribúciu pôvodnej európskej filmovej tvorby. Odteraz budú o víťazovi rozhodovať aj diváci. Nová spolupráca medzi Parlamentom a European Film Academy by mala umožniť, aby sa filmy dostali k širšiemu publiku.

Filmová cena dostane nové meno, kalendár, partnerov aj spôsob hlasovania. Cena bude odteraz niesť  názov: LUX – Európska filmová cena publika. Doteraz sa volala Filmová cena LUX. Do 24 jazykov bude po novom otitulkovaných všetkých 5 súťažných filmov. Tento rok sa však o cenu LUX budú uchádzať len tri snímky, lebo filmová tvorba sa počas koronakrízy značne zredukovala.

„Doterajší odkaz ceny LUX bol, že Európsky parlament podporuje kultúru, na čo sme veľmi hrdí,“ povedala počas 77. Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach počas predstavovanie novej ceny predsedníčka kultúrneho výboru EP Sabine Verheyen. „Odteraz sa na tom chceme podieľať s novými partnermi. Chceme, aby sa o cene LUX dozvedelo čo najviac Európanov,“ povedala.

Spomínanými novými partnermi sú European Film Academy, Európska komisia a sieť kín Europa Cinemas.

Cena LUX: nový scenár

Jeseň: porota pozostávajúca z odborníkov na film vyberie súťažné filmy, ktoré budú otitulkované v 24 úradných jazykoch EÚ.

12. december: počas European Film Awards v Reykjavíku budú vyhlásené tri filmy nominované na víťaza.

December 2020 – apríl 2021: diváci v celej EÚ budú mať možnosť pozrieť si tri nominované filmy počas špeciálnych filmových dni alebo online.

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Online hlasovanie: diváci a europoslanci budú mať po 50% hlasov.

28. apríl 2021: vyhlásenie víťaza počas slávnosti v Európskom parlamente

Čo ostáva ako predtým

Cena LUX si vytvorila renomé ako ocenenie pre filmy z európskych koprodukcií, ktoré sa zaoberajú súčasnými politickými a spoločenskými otázkami a nútia diváka zamyslieť sa nad našimi spoločnými hodnotami. Toto zameranie by malo ostať aj naďalej. Takisto sa bude pokračovať vo výrobe titulkov pre súťažné filmy, aby si ich mohlo pozrieť aj publikum v iných krajinách.

Európsky parlament bude pre režisérov a hercov aj naďalej rozbaľovať červený koberec počas slávnostného odovzdávania ceny, ktoré sa bude ako doteraz konať počas plenárneho zasadnutia. Zmení sa len termín odovzdávania ceny. Zatiaľ čo doteraz to bolo v novembri, po novom sa bude odovzdávať už v apríli.

Sme hrdí na to, že sme jediným parlamentom na svete, ktorý udeľuje filmovú cenu,“ povedal predseda EP David Sassoli vo svojom video príhovore počas predstavenia ceny v Benátkach. „Táto nová cena je ďalším krokom na podporu európskej produkcie a umelcov, ktorých ťažko zasiahla koronakríza,“ dodal. Európska komisárka pre kultúru Mariya Gabriel počas svojho príhovoru vyzdvihla rozmanitosť 130 filmov, ktoré sa doteraz uchádzali o Filmovú cenu LUX.

O mam

Odporúčame pozrieť

Filmová cena publika LUX 2024: V Benátkach vyhlásili päticu finalistov

Filmy 20 000 druhov včiel, Karaoke blues, Na lodi Adamant, Sestry z dymovej sauny a …

Consent choices