Caputova
Zuzana Čaputová. PHOTO: © European Union.

Prezidentka Čaputová k prípadu Jozefa Chovanca: Je znepokojujúce, že prípad nebol za takú dlhú dobu riadne vyšetrený

K prípadu tragického úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca, ku ktorému došlo po zásahu belgickej polície na letisku Charleroi pri Bruseli, sa vyjadrila aj prezidentka Slovenskej republiky, Zuzana Čaputová.

Prečítajte si celé znenie vyhlásenia:

„V prvom rade chcem znovu vyjadriť sústrasť rodine pána Chovanca. Smrť, pri ktorej je podozrenie, že nastala v dôsledku policajného zákroku je neospravedlniteľná a zverejnené zábery zo zadržiavacej miestnosti museli vyvolať hnev a zdesenie v každom nás. Odsudzujem všetky formy policajnej brutality, nech sa deje voči akémukoľvek človeku a občanovi ktorejkoľvek krajiny.

Po zverejnení záberov a po tom, čo som sa vôbec dozvedela o tomto prípade, som sa oň okamžite začala zaujímať. Napriek skutočnosti, že sa náš zastupiteľský úrad v Belgicku v tomto prípade od začiatku aktívne angažoval, je znepokojujúce, že prípad nebol za takú dlhú dobu riadne vyšetrený. Aj keď sa po zverejnení videa pohli veci dopredu a došlo v niektorých prípadoch k vyvodeniu personálnej zodpovednosti, pochybnosti o vyšetrovaní prípadu zostali a bude na prospech všetkých, aby boli podniknuté potrebné kroky, ktoré zvýšia dôveru u belgickej aj slovenskej verejnosti. Verím, že v tomto máme s belgickou stranou rovnaký cieľ aj rovnaké očakávania.

Od začiatku som uvažovala, akým spôsobom by bolo možné rýchlemu a dôveryhodnému vyšetreniu tohto prípadu aj v očiach našej verejnosti napomôcť.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Navrhla som teda, prostredníctvom právnych zástupcov, rodine pána Chovanca možnosť, aby sa súčasťou expertného tímu v Belgicku stal aj slovenský expert. Rodina túto možnosť zvážila a rozhodla sa ju využiť. Som presvedčená, že tento krok môže pomôcť dôveryhodnosti vyšetrovania v očiach slovenskej aj belgickej verejnosti. Následne ako hlava štátu preto požiadam belgickú stranu, aby túto žiadosť pozostalých zohľadnili. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nemôžem uviesť viac podrobností.

Na záver chcem ešte raz zopakovať, že podľa môjho presvedčenia môže prítomnosť nášho experta pomôcť lepšie objasniť okolnosti prípadu a priniesť viac dôvery v celý vyšetrovací proces, ako u nás doma, tak aj v Belgicku. A o to nám všetkým v prvom rade musí ísť.“

O mam

Odporúčame pozrieť

stefanec

Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Belgický vyšetrovací súd odložil na neurčito rozhodnutie o trestnom stíhaní 31 podozrivých osôb v prípade …

Consent choices