klimaticke zmeny
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Martin Hojsík: Očakávam, že Igor Matovič dodrží svoje sľuby voličom a podporí ambiciózny klimatický zákon

Výbor Európskeho parlamentu pre životné prostredie (ENVI) podporil cieľ zníženia emisií o 60 percent do roku 2030. Poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík, ktorý presadzoval zníženie emisií o 65 percent vraví, že Európsky klimatický zákon je jedným z najkľúčovejších pre našu snahu o dosiahnutie klimatickej neutrality. 

„Na pôde Európskeho parlamentu dlhodobo presadzujem ambiciózny cieľ zníženia emisií o 65 percent. Rozhodnutie Výboru pre životné prostredie podporiť zníženie o 60 percent považujem za uspokojivé, veril som však, že parlament pošle Komisii a Rade ešte silnejší signál. Protitlak zo strany európskych kresťanských demokratov (frakcia EPP)  a konzervatívcov (frakcia ECR) však dlhodobo brzdí celoeurópske úsilie o čo najrýchlejšie dosiahnutie klimatickej neutrality,“ uviedol europoslanec Martin Hojsík.

Európsky klimatický zákon je kľúčový v boji proti klimatickej kríze. Je to základný rámec, ktorý stanovuje cestu k naplneniu Parížskej dohody o zmene klímy a klimatickej neutralite. Hovorí o tom, o koľko majú krajiny EÚ, a teda aj Slovensko, znížiť emisie skleníkových plynov. Rieši, aké klimatické plány si majú jednotlivé odvetvia priemyslu pripraviť pre dosiahnutie klimatickej neutrality. Vďaka tomuto zákonu sa občania dokonca budú môcť domáhať klimatickej spravodlivosti na súdoch,“ povedal o dôležitosti klimatického zákona progresívec Hojsík.

Je však dôležité si uvedomiť, že o klimatickom zákone nerozhoduje len Európsky parlament a Európska komisia. Rozhoduje o ňom predovšetkým Rada, čiže vlády členských štátov, a teda aj tá naša. O tom, akú finálnu podobu bude mať klimatický zákon, spolurozhodne pozícia vlády Igora Matoviča. Je preto kľúčové vytvoriť na slovenskú vládu tlak – zo strany politikov, biznisu, médií aj občianskeho sektoru – aby podporila čo najambicióznejší plán na boj s klimatickou krízou. Ja pre to urobím všetko, čo je v mojich silách,“ doplnil Martin Hojsík.

Viac..  Európsky parlament odsúhlasil strop emisií pre každé priemyselné odvetvie

Pred voľbami toho vládne strany sľubovali veľa. Tri zo štyroch súčasných vládnych strán svojim voličom sľubovali, že budú podporovať cieľ zníženia emisii aspoň o 65 percent. V súčasnosti tomu, žiaľ, tak nie je. To je pre mňa obrovským sklamaním. Dúfam, že sa pozícia vlády Igora Matoviča zmení. Znižovanie emisií totižto nie je len o prospechu pre planétu, je to dôležité pre dobrý život a zdravie ľudí na Slovensku. Potrebujeme naštartovať zelenú obnovu, prebudovať priemysel na ekologickejší, tak aby bol šetrný k životnému prostrediu, životom a zdraviu ľudí, a súčasne im dal udržateľnú a dobre platenú prácu,“ uzavrel podpredseda progresívcov Martin Hojsík.

 

O mam

Odporúčame pozrieť

emisie

Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Europarlament v stredu prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s Radou, na posilnenie …

Consent choices