mimoriadna2

Minister Krajčí oznámil nové opatrenia! Rozšíril sa zoznam červených aj oranžových regiónov

Minister zdravotníctva Marek Krajčí má dnes (piatok) po 15. hodine popoludní tlačovú konferenciu po zasadnutí pandemickej komisie.

AKTUALIZOVANÉ o 16:45

Na Slovensku sa zoznam červených a oranžových regiónov rozšíril. Do červených označili Bratislavský kraj a okresy Nitra, Tvrdošín, Stará Ľubovňa a Michalovce. Do oranžového zoznamu pribudli okresy Malacky, Pezinok, Nové Zámky, Púchov, Senec, Šaľa, Považská Bystrica, Sabinov, Liptovský Mikuláš, Vranov nad Topľou a Prešov. „Situácia, najmä v Bratislavskom kraji je kritická,“ povedal Krajčí.

Pondelok zasadne ústredný krízový štáb, ktorému Pandemická komisia vlády navrhla uzatvorenie hraníc s Ukrajinou, taktiež Českú republiku navrhne zaradiť medzi rizikové krajiny. Komisia tiež predlžuje do konca septembra povinnosť nosiť rúška na 2. stupni základných škôl a aj na stredných školách.

Podľa šéfa rezortu infikovaní prudko rastú a druhú vlnu spúšťajú najmä sociálne kontakty mladých ľudí. „S najväčšiu pravdepodobnosťou, ak niečo neurobíme s trendom rastu infikovaných, budú rásť aj hospitalizácie a pribúdať úmrtia,“ upozornil Krajčí.

Od 1. októbra bude platiť obmedzenie pre svadby, ktoré budú povolené len do 30 osôb. Toto nariadenie má platiť vo všetkých okresoch.

Pandemická komisia vníma Rakúsko a Maďarsko ako krajiny s nepriaznivou prognózou. „Naši susedia sú viac premorení ako my, teda s výnimkou Bratislavského kraja,“ informoval Krajčí. Komisia navrhuje Švédsko, Bulharsko a Kanadu zaradiť medzi menej rizikové krajiny.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Od stredy teda (16. 9.) navrhuje pandemická komisia, aby na celom území Slovenska boli zakázané hromadné podujatia v hoteloch, či v prevádzkach. Výnimky však majú platiť pre svadby a kary.

Zúčastniť sa športových kempov bude možné len s negatívnym testom nie starším ako 96 hodín. Zúčastnené osoby tiež nemožu prejavovať príznaky respiračného ochorenia. Počas konania športového kempu budú všetky osoby povinné v ňom dodržiavať spoločnú izoláciu.

Podľa infektológa a odborníka ministerstva zdravotníctva Pavla Jarčušku, ešte nemôžme na Slovensku hovoriť o nekontrolovateľnom komunitnom šírení.

POZRITE SI TLAČOVÚ KONFERENCIU:

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Únia poslala krajinám takmer 385,5 milióna eur na riešenie krízovej situácie v oblasti zdravia

Európska komisia (EK) poslala 19 krajinám na riešenie núdzovej situácie v oblasti zdravia spôsobenej pandémiou …

Consent choices