Miriam Lexmann

Výzvu Lexmann Komisii prešetriť smrť J. Chovanca podporili tisícky občanov a desiatky europoslancov

K výzve pre Európsku komisiu (EK), ktorú k tragickej smrti J. Chovanca iniciovala Miriam Lexmann, sa za tri dni pripojilo viac ako 7-tisíc slovenských občanov a 59 europoslancov naprieč EÚ.

„Sme pobúrení bezprecedentnou a desivou policajnou brutalitou, ktorej bol Jozef Chovanec podrobený. Neexistuje ospravedlnenie spôsobu, akým sa s Jozefom Chovancom zaobchádzalo počas policajného zaistenia, ako ani vysvetlenie skutočnosti, že belgickí federálni policajti dva a pol roka po tomto zásahu podľa dostupných informácií pokračovali vo výkone svojho povolania,“ uvádza sa vo výzve pre EK, ktorú za tri podpísalo 59 europoslancov z viacerých krajín.

K výzve Európskej komisii, ktorá má byť garantom a ochrancom hodnôt, na ktorých bola EÚ postavená, sa pridalo doteraz viac ako 7-tisíc Slovákov.

Európska verejnosť musí dostať jasný signál, že takýto hrozný čin nemôže zostať bez právnych následkov, a tiež istotu, že práva občanov sú chránené,“ uviedla Lexmann, ktorá je v EP členkou zahraničného výboru s tým, že je nevyhnutné zabrániť podobným prípadom v budúcnosti.

Zdôrazňuje tiež, že iba dôkladné prešetrenie smrti Jozefa Chovanca vrátane konania policajných príslušníkov, ale aj dôvodov, ktoré indikujú štrukturálne anomálie v systéme, môže rozptýliť nedôveru vo vyšetrovanie belgických orgánov a obnoviť dôveru v právny štát.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Slovák Jozef Chovanec zahynul vo februári 2018 na belgickom letisku Charleroi v cele predbežného zadržania, kde proti nemu neľudsky zasiahla miestna polícia. Dosvedčujú to šokujúce zábery z bezpečnostnej kamery.

Miriam Lexmann ako europoslankyňa pôsobí okrem zahraničného výboru vo výboroch EP pre bezpečnosť a obranu (SEDE) a zamestnanosť a sociálne veci (EMPL). V minulosti bola činná v Rade Európy či v diplomacii, keď slúžila ako Stála zástupkyňa NR SR pri EÚ. Naposledy bola riaditeľkou Európskej kancelárie Medzinárodného republikánskeho inštitútu (IRI) v Bruseli.

O mam

Odporúčame pozrieť

stefanec

Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Belgický vyšetrovací súd odložil na neurčito rozhodnutie o trestnom stíhaní 31 podozrivých osôb v prípade …

Consent choices