Ashraf GHANI
Afganský prezident Ashraf Ghani. PHOTO: © European Union - EP.

Afganistan začal mierové rokovania s Talibanom. Cieľom je ukončiť desaťročia trvajúci konflikt

KATAR/ V meste Dauha sa začali rokovania medzi hnutím Taliban a afgánskou vládou. Cieľom týchto stretnutí je ukončiť desaťročia trvajúci vojnový konflikt. Ceremoniálu sa zúčastnil aj americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Rokovať budú o podmienkach trvalého pokoja zbraní, práva žien a menšín alebo tiež o odzbrojení desiatok tisíc bojovníkov Talibanu a milícií lojálnych vojenským veliteľom spriazneným s vládou. Čakajú ich aj diskusie o ústavných zmenách a rozdelení moci.

Tieto vyjednávania sú naplánované v rámci mierovej dohody, ktoré s hnutím Taliban sprostredkoval Washington. Podpísal sa 29. februára s cieľom ukončiť vojnu a vrátiť domov amerických vojakov.

Ak budú rokovania úspešné, tak po takmer 19 rokoch umožnia aj odchod zahraničných vojsk.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

more

Španielsko nepodporuje nasadenie misie EÚ na ochranu lodí v Červenom mori

Španielsko nesúhlasí s nasadením protipirátskej misie EÚ na účely ochrany námornej dopravy v Červenom mori …

Consent choices