Prehľad uplynulého týždňa: Minister Krajčí oznámil nové opatrenia! Polícia riešila počas koronakrízy viac ako 3000 priestupkov.

Rakúsko momentálne čelí druhej vlne nákazy, povedal Kurz a zároveň vyzval ľudí na dodržiavanie opatrení

Rakúsko momentálne čelí začínajúcej druhej vlne nákazy koronavírusom, v nedeľu o tom informoval spolkový kancelár Sebastian Kurz. Podobne na tom sú aj ďalšie európske krajiny, kde naďalej stúpa počet nakazených. Viac o aktuálnej pandemickej situácií v Rakúsku nájdete TU.

Polícia riešila počas koronakrízy viac ako 3000 priestupkov. Išlo hlavne o nosenie rúšok

Polícia SR riešila v súvislosti s koronavírusom už viac ako 3 753 priestupkov. 388-krát došlo k porušeniu zákazu otvorenia prevádzok,1 546 išlo o prípady porušenia karantény stanovenej lekárom a 1 819 k porušeniu povinnosti nosenia rúška. Informovala o tom Polícia SR na svojom Facebooku. O tom, že aké pokuty môže polícia položiť nájdete TU.

EÚ proti dezinformáciám Kódexom postupov. Rieši aj hoaxy o koronavíruse

Komisia predložila vyhodnotenie zavádzania a účinnosti Kódexu postupov proti šíreniu dezinformácií. Z hodnotenia vyplýva, že kódex sa osvedčil ako veľmi cenný nástroj (prvý svojho druhu na celom svete) a poskytol rámec pre štruktúrovaný dialóg medzi príslušnými zainteresovanými stranami s cieľom zabezpečiť väčšiu transparentnosť politík platforiem zameraných proti dezinformáciám v rámci EÚ.  Viac nájdete TU.

Podľa francúzskeho premiéra šírenie COVID-19 sa nespomaľuje. Cieľom krajiny je vyhnúť sa totálnemu obmedzeniu pohybu

FRANCÚZSKO/ Podľa francúzskeho premiéra Jeana Castexa, krajina momentálne zažíva zrýchlené šírenie koronavírusu. Podľa Castexa intenzita ochorenia COVID-19 v krajine neklesá. Viac nájdete TU.

Prvá Správa o strategickom výhľade: Cesta k odolnejšej Európe

Európska komisia v stredu 9. septembra prijala svoju historicky prvú správu o strategickom výhľade. Jej cieľom je identifikovať vznikajúce výzvy a príležitosti, aby mohla lepšie nasmerovať strategické rozhodnutia Európskej únie. Strategický výhľad sa premietne do hlavných politických iniciatív. Všetko o správe nájdete TU.

Minister Krajčí oznámil nové opatrenia! Rozšíril sa zoznam červených aj oranžových regiónov

Na Slovensku sa zoznam červených a oranžových regiónov rozšíril. Do červených označili Bratislavský kraj a okresy Nitra, Tvrdošín, Stará Ľubovňa a Michalovce. Do oranžového zoznamu pribudli okresy Malacky, Pezinok, Nové Zámky, Púchov, Senec, Šaľa, Považská Bystrica, Sabinov, Liptovský Mikuláš, Vranov nad Topľou a Prešov. „Situácia, najmä v Bratislavskom kraji je kritická,“ povedal Krajčí. Všetky nové opatrenia nájdete TU.

Eurofondy v Divíne zachránili nádherný Zichyho kaštieľ. VIDEO

Nájdeme tu napríklad aj exempláre najväčšieho slovenského, ale aj svetového motýľa. Renesančný kaštieľ postavili ešte v roku 1640. Jeho ústredným bodom je dvojkrídlová budova, na ktorú nadväzuje opevnenie. V popredí sa nachádza predsunutá bašta, ktorá zároveň slúži ako vstupná brána. Viac o Zichyho kaštieli spolu s videom nájdete TU.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Čo nové doma i vo svete? Slovinsko preberá predsedníctvo Rady EÚ, V Únii začal platiť covid pas, podmienky pre cestovanie sa radikálne menia

Slovinsko na pol roka preberá predsedníctvo Rady Európskej únie. Stredobodom pozornosti pre spory s Bruselom …

Consent choices