les, strom
Ilustračné PHOTO: Európske Noviny/ Marco Németh

Väčšina Slovákov považuje ochranu životného prostredia za rovnako dôležitú prioritu ako ekonomiku

Ochranu životného prostredia považuje v pokoronovom vývoji až 33 percent Slovákov rovnako dôležitú prioritu ako ekonomiku. Uviedol to na tlačovej konferencii minister životného prostredia Ján Budaj. Oprel sa pritom o výsledky prieskumu verejnej mienky s názvom „Ako ďalej Slovensko?“.

V prieskume 61 percent ľudí označilo ochranu životného prostredia za dôležitejšiu alebo rovnako dôležitú ako ochranu ekonomiky.Podľa ďalších 28 percent ľudí bude životné prostredie dôležitejšie ako ekonomika. Zvyšných 39 percent respondentov považuje ekonomiku za dôležitejšiu.

„Je to mimoriadne dobrý výsledok pre ochranu životného prostredia, ktorá bola v posledných desaťročiach na chvoste záujmu vlády a trošku aj verejnosť akoby sa zmierila s tým, že musíme v takejto krajine žiť a tá nádej sa nenaplní. Teraz tú nádej v ľuďoch cítime,“ uviedol Budaj.

Podľa šéfa rezortu musia aj médiá zlepšiť informovanosť o problematike životného prostredia v závažných projektoch, akým je napríklad Európska zelená dohoda (European Green Deal), lebo až 73 percent opýtaných nevedelo vysvetliť, čo Európska zelená dohoda znamená. Z prieskumu vyplýva, že až 35 percent z nich o nej nepočulo vôbec, ďalších 38 percent uviedlo, že o nej niečo počuli, ale málo.

72 percent opýtaných ľudí uviedlo, že by vláda mala v oblasti životného prostredia považovať za prioritu triedenie odpadov. Otázka zníženia miery skládkovania by mala byť prioritou podľa 64 percent respondentov, rovnaký percent ľudí považuje za dôležité aj sprísnenie sankcií za znečisťovanie odpadom. Na znižovanie emisií by vláda mala dávať najväčší dôraz podľa 59 percent opýtaných, na ekologickejšie budovy 50 percent a udržanie biodiverzity by malo byť prioritou vlády podľa 46 percent opýtaných a tiež regulovanie automobilovej dopravy (44 percent).

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme, aby aj priemysel na Slovensku využíval moderné technológie

Tento prieskum sa robil od 25. do 28. mája 2020 na vzorke tisíc respondentov a iniciovala ho prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom Slovenskej akadémie vied (SAV) a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

vlajka

Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Komisia uverejnila rýchly prieskum Eurobarometra, ktorý sa uskutočnil na regionálnej úrovni a z ktorého vyplýva, že …

Consent choices