mimoriadna2

Navaľného otravu novičokom potvrdili ďalšie laboratóriá! Nemecko trvá na vysvetlení

V pondelok nemecká vláda oznámila, že špecializované laboratóriá vo Francúzsku a Švédsku potvrdili, že ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného otrávili. Ide o nervovoparalytickú látku typu novičok. Prítomnosť tejto látky už u Navaľného potvrdilo laboratórium nemeckej armády.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert dodal, že jeho vzorky dostala aj Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá ich tiež otestuje vo svojich referenčných laboratóriách. Alexej Navaľnyj (prominentný kritik ruského prezidenta Vladimira Putina)skončil v nemocnici 20.augusta, po tom čo mu počas letu z Tomska do Moskvy prišlo zle.

Naskôr ho hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti v sibírskom Omsku až ho nakoniec previezli do Berlína, kde mu lekári potvrdili otravu. Jeho stav sa zlepšil a minulý týždeň ho tiež prebrali z umelého spánku.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Nemecká vláda viackrát zopakovala, že požaduje,aby Rusko vysvetlilo vzniknutú situáciu. Seibert dodal, že úzko komunikujú s európskymi partnermi o ďalších krokoch.

Kremeľ kritizoval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a ďalších svetových lídrov, ohľadom požiadavky, aby Rusko odpovedalo na otázky súvisiace s prípadom. Rusko pritom odmieta svoju účasť na incidente a zároveň obviňuje Západ z pokusov očierniť Moskvu.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell vyhlásil, že hypotetická vojna Ruska proti krajinám …

Consent choices