EU, komisia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Tri témy EK na tento týždeň: Stav Únie, dohoda s Čínou, aplikácia na sledovanie kontaktov

Tento týždeň čakajú Európsku komisiu tri silné témy:

Prejav o stave Únie 2020

V stredu 16. septembra 2020 o 9:00 prednesie predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pred plénom Európskeho parlamentu v Bruseli svoj prvý prejav o stave Únie. Na Zastúpení EK na Slovensku budeme tento prejav sledovať naživo. Po jeho skončení bude nasledovať diskusia s pozvanými hosťami. Diskusie sa zúčastnia Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia EK, Robert Sermek, riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku, Martin Klus (online), štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Iveta Radičová, bývalá predsedníčka vlády SR, Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME a online sa pripojí aj podpredseda Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič a poslanci Európskeho parlamentu Robert Hajšel a Ivan Štefanec. Podujatie bude moderovať Zuzana Gabrižová z EURACTIV Slovensko.

Prejav aj diskusiu Kam Úniu posunula kríza? môžete sledovať online na Facebooku Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku a do diskusie sa môžete zapojiť aj pomocou aplikácie Slido s kódom #SOTEU2020. V prípade záujmu o účasť na sledovaní prejavu na Zastúpení EK nás prosím vopred informujte a registrujte sa tu. Počet miest je striktne obmedzený.

Čo je to SOTEU – prejav o stave Únie?

Predseda Európskej komisie každý rok v septembri prednesie v Európskom parlamente správu o stave Únie, v ktorej hodnotí výsledky dosiahnuté v uplynulom roku a predstavuje priority na rok nasledujúci. Predseda v prejave takisto načrtáva, ako bude Komisia riešiť najnaliehavejšie výzvy, ktorým Európska únia v danom období čelí, a predstavuje aj víziu vytvárania budúcnosti EÚ.

Situácia, v ktorej sa Európska komisia v decembri 2019 ujímala úradu, sa pod vplyvom koronakrízy radikálne zmenila. Pozornosť sa z veľkých priorít, akými sú zelená dohoda, digitalizácia a sociálna Európa, presunula na zvládanie pandémie a prispôsobovanie existujúcich aj nových nástrojov na zmierňovanie jej ekonomických dopadov.

EÚ a Čína podpísali prelomovú dohodu o ochrane európskych zemepisných označení

EÚ a Čína podpísali bilaterálnu dohodu, ktorá sa týka ochrany 100 európskych zemepisných označení v Číne a 100 čínskych zemepisných označení v Európskej únii pred napodobňovaním a neoprávneným používaním. Táto dohoda, ktorá bola po prvý raz uzavretá v novembri 2019, by mala priniesť vzájomné obchodné výhody a zároveň by mala spotrebiteľom na obidvoch stranách predstaviť výrobky so zaručenou kvalitou. Odráža odhodlanie EÚ a Číny splniť si záväzok prijatý na predchádzajúcich samitoch EÚ – Čína a ako základ obchodných vzťahov dodržiavať medzinárodné pravidlá. Zoznam zemepisných označení EÚ, ktoré sa majú chrániť v Číne, zahŕňa také ikonické výrobky so zemepisnými označeniami, ako sú Cava, Champagne, Feta, Irish Whiskey, Münchener Bier, Ouzo, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma či Queso Manchego. Medzi čínskymi výrobkami so zemepisnými označeniami, ktoré sa nachádzajú na zozname, sú Pisian Dou Ban (fazuľový krém Pisian), Anži Baj Čcha (bledý čaj Anži Baj Čcha), Panžin Da Mi (ryža Panžin) alebo Ančchu Da Žang (zázvor Ančchu).

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte

Po podpísaní dohody a jej odsúhlasení Európskym parlamentom ju oficiálne prijme Rada. Očakáva sa, že dohoda nadobudne platnosť začiatkom roka 2021.Do štyroch rokov po nadobudnutí platnosti sa jej rozsah pôsobnosti rozšíri o ďalších 175 názvov zemepisných označení z oboch strán. Tieto názvy budú musieť prejsť rovnakými postupmi schvaľovania ako 100 názvov, na ktoré sa už spomínaná dohoda vzťahuje (teda posúdenie a uverejnenie na účely pripomienkovania). Viac ako 3 300 názvov z EÚ požíva ochranu ako zemepisné označenia a politika EÚ v oblasti kvality je zameraná na ochranu názvov špecifických výrobkov a propagáciu ich jedinečných vlastností súvisiacich s ich zemepisným pôvodom, ako aj tradičným know-how. V EÚ je chránených aj ďalších približne 1 250 zemepisných označení pochádzajúcich z krajín mimo EÚ, najmä vďaka podobným dvojstranným dohodám, ako je táto s Čínou.

EK začína testovať sieťový priechod na zabezpečenie interoperability vnútroštátnych aplikácií na sledovanie kontaktov a varovanie

S cieľom plne využiť potenciál mobilných aplikácií na sledovanie blízkych kontaktov a varovanie v záujme prerušenia reťazca šírenia koronavírusových infekcií a záchrany životov Komisia zriaďuje sieťový priechod na zabezpečenie interoperability spájajúci vnútroštátne aplikácie v celej EÚ. Dnes sa dosiahol významný míľnik, keďže skupina členských štátov začína testovať infraštruktúru. Komisia začala testy medzi backendovými servermi oficiálnych aplikácií z Českej republiky, Dánska, Nemecka, Írska, Talianska a Lotyšska a novovytvoreným serverom pre sieťový priechod.

Členské štáty s podporou Komisie od vypuknutia pandémie koronavírusu posudzujú digitálne riešenia súčasnej krízy z hľadiska efektívnosti, bezpečnosti, ochrany súkromia a ochrany údajov. Aplikácie na sledovanie kontaktov – ak sú plne v súlade s pravidlami EÚ a dobre koordinované – môžu zohrávať kľúčovú úlohu vo všetkých fázach krízového riadenia, zvlášť teraz, keď väčšina krajín postupne uvoľňuje opatrenia na obmedzenie kontaktov medzi ľuďmi. Môžu dopĺňať existujúce manuálne sledovanie kontaktov a pomôcť prerušiť reťazec prenosu vírusu. Môžu tak prispieť k záchrane životov.

O mam

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices