stihacka
Ilustračné PHOTO: © European Union.

V Litve sa začalo najväčšie cvičenie pozemnej protivzdušnej obrany v NATO. Zúčastní sa ho aj Slovensko

LITVA/ Od 14. do 26. septembra sa v Litve uskutoční najväčšia séria cvičení pozemnej protivzdušnej obrany v NATO Tobruq Legacy 2020. Bojového cvičenia sa zúčastnia aj príslušníci slovenských vzdušných síl.

Vzdušné sily Ozbrojených síl Slovenskej republiky požiadali organizátorov, aby im dodali odbornú a technickú pomoc pri zabezpečení velenia a riadenia cvičenia. Túto žiadosť podali z dôvodu, že kľúčové krajiny ako napríklad Nemecko sa bojového cvičenia nezúčastnia z dôvodu opatrení v súvislosti s pandémiou COVID-19, informuje o tom Veliteľstvo vzdušných síl SR na svojej internetovej stránke.

Slovensko pošle na cvičenie spolu 15 vybraných špecialistov protivzdušnej obrany a riadenia z veliteľstva vzdušných síl, brigády riadenia vzdušných operácií Zvolen a protilietadlovej raketovej brigády Nitra.

Na cvičení sa zúčastnia zástupcovia desiatich krajín, a to Českej republiky, Estónska, Francúzska, Poľska, Slovenska, Talianska, Litvy, Lotyšska, Spojených štátov amerických a štyroch NATO entít – AirCom Ramstein, CAOC Uedem, CAOC Torrejon, NFIU Litva.

Viac..  Komisia začala vyšetrovanie nesúladu podľa aktu o digitálnych trhoch voči spoločnostiam Alphabet, Apple a Meta

Pre príslušníkov „slovenských vzdušných síl“ sa začalo cvičenie 13. septembra leteckou prepravou cvičiacich a techniky.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Pred 75 rokmi vznikla jedna z najvýznamnejších medzinárodných organizácií známa pod skratkou NATO. Základným princípom …

Consent choices