korcok
Ivan KORCOK, Slovak Minister of Foreign and European Affairs. PHOTO: © European Union 2020 - Source: EP

Minister Korčok o prejave predsedníčky EK o stave EÚ: Súhlasím s jej dôrazom na princípy právneho štátu a výzvu na silnejšiu zahraničnú politiku

K Správe o stave Únie, ktorú v stredu predniesla na pôde Európskeho parlamentu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen, sa vyjadril aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.

,,Prejav predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej o Stave únie vnímam celkovo pozitívne. Ukázala aj emóciu, ktorá v európskej politike často absentuje, a tým vzďaľuje Brusel od občanov. Čo hovorila, bolo to zrozumiteľné. Osobitne v tej časti, ktorá ponúkla pohľad na to, čo treba urobiť v Európskej únii v reakcii na COVID-19. Máme však mnoho ďalších oblastí, kde musíme konať spoločne, aby EÚ prinášala občanom konkrétne výsledky,“ uviedol minister Ivan Korčok.

Pandémia ukázala slabiny koordinácie EÚ v oblasti zdravotníctva. O vytvorení tzv. Európskej zdravotníckej únie sme pripravení diskutovať, ale musí byť jasné aká bude jej pridaná hodnota. Prvým krokom je presne zadefinovať aké dodatočné kompetencie by mala mať EÚ. Musíme však urobiť všetko pre to, aby žiadna krajina neostala odkázaná v prípade krízy len sama na seba, napríklad pri obstarávaní liekov a zdravotníckych potrieb.

Pokiaľ ide o klimatické zmeny, ohlásený cieľ znížiť do roku 2030 emisie o 55 % je veľmi ambiciózny a dosiahnuť ho môžeme len s dostatočnou finančnou podporou z EÚ.

Viac..  Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

,,Osobitne oceňujem jasné posolstvo predsedníčky Európskej komisie v oblasti zahraničnej politiky EÚ. Musíme posilniť našu akcieschopnosť na medzinárodnom poli. Náš reálny vplyv vo svete silne zaostáva za ambíciami EÚ stať sa globálnym aktérom,“ zdôrazňuje šéf slovenskej diplomacie.

Sila Únie vo svete je priamo úmerná jednote vo vnútri EÚ. Znamená to aj prekonanie rozdielov v citlivých témach ako je napríklad migrácia. Očakávame preto nové návrhy EK, ktoré prídu na budúci týždeň a veríme, že budú o reálnych a udržateľných riešeniach a nerozdelia nás tak, ako sme to zažili v roku 2015, stojí v reakcii z MZV.

O mam

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices