STefanec
Europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec. PHOTO: Kancelária IŠ.

Ivan Štefanec: Spustili sme petíciu za podporu rodinnej politiky z Fondu obnovy

Europoslanec Ivan Štefanec, spoločne s členmi Predsedníctva KDH Tomášom Merašickým a Martinou Holečkovou iniciovali online petíciu za podporu rodinnej politiky z prostriedkov Európskeho fondu obnovy. Podľa iniciátorov by mala vláda venovať tejto oblasti oveľa väčšiu pozornosť a je to práve Fond obnovy, ktorý môže pomôcť financovať viacero dôležitých reforiem.

Slovensko dlhodobo čelí demografickej kríze. Naša budúcnosť závisí od toho, či budú slovenské rodiny prosperovať. Mnohé z nich si dnes z ekonomických dôvodov nemôžu dovoliť vychovávať viac detí a mnohé deti zo sociálne slabšieho prostredia majú sťažený prístup k základným potrebám, vzdelaniu a tak sú už na začiatku svojho života znevýhodnené a nemôže byť naplno rozvinutý ich potenciál,“ píše sa v petícii.

Iniciátori petície navrhujú, aby vláda podporila rodinné podnikanie, spoločné zdaňovanie rodiny, zaviedla medzigeneračný solidárny prvok do systému dôchodkového poistenia, či riešila sociálne rozdiely medzi deťmi, ktoré im bránia vo vzdelávaní a odstránila digitálnu chudobu.

Slovenská republika dáva na finančnú podporu rodín a detí len 1,6% HDP, čím hlboko zaostávame za priemerom EÚ (2,4% HDP). Pritom práve investícia do rodiny je najlepšou zárukou budúcej sociálnej stability a ekonomického rastu. Ako kresťanskí demokrati vnímame negatívne, že do diskusie o použití fondu obnovy sa nemohla zapojiť široká verejnosť, tak ako to premiér sľúbil. Chceme jej to umožniť aspoň takouto formou a veríme, že vláda prianie občanov vezme do úvahy,“ uviedol iniciátor petície Ivan Štefanec.

Viac..  Rada Európy: Novinárov v Európe často nezákonne špehujú a vláčia po súdoch

„Rodina je základným kameňom spoločnosti a štátu, vyžaduje si našu podporu. Preto je Kresťanskodemokratické hnutie so svojim odborným zázemím pripravené pomôcť uskutočniť potrebné reformy,“ dodal podpredseda KDH Tomáš Merašický.  „Je potrebné vynaložiť všemožné úsilie, aby sa pomoc rodinám prejavovala v každej úrovni spoločenského života. Účinné opatrenia a kvalitne nastavená podpora v oblasti zamestnanosti a rodinného podnikania sú predpokladom pre stabilitu spoločnosti a vzrast celého spoločenského organizmu,“ uviedla členka Predsedníctva KDH Martina Holečková.

Text petície je dostupný tu:
https://www.peticie.com/peticia_za_podporu_rodinnej_politiky_z_fondu_obnovy?uv=27978863&utm_source=fb_share

O mam

Odporúčame pozrieť

demograficke zmeny, rodina

Komisia uvádza nástroje na riadenie demografických zmien v EÚ

Európska komisia dnes prijala oznámenie, v ktorom predstavila súbor politických nástrojov, ktoré majú členské štáty …

Consent choices