jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: European Union 2020

Eugen Juryca: Hrozienka a maliny z Bruselu alebo niekoľko zaujímavostí z hlasovania

HROZIENKA A MALINY Z BRUSELU
Z celkového počtu 498 hlasovaní na tohtotýždňovej plenárke vyberám zopár zaujímavostí:

O ochrane lesov
Hlasoval som za. Vyzdvihujem, že väčšinu materiálu zrejme písali skutoční, nie marketingoví ochranári.
Správa vyzýva na opravu Smernice o obnoviteľnej energii, ktorá spôsobila katastrofálny biomasaker, keďže nahradenie dospelého stromu sadenicou chybne považuje za klimaticky neutrálne.

 O obnove európskych budov
Zdržal som sa. Chválim správu za to, že žiada, aby sa projekty na renováciu vyberali na základe efektívnosti teda tak, aby sa za jedno investované euro ušetrilo čo najviac energie.

Na druhej strane sa mi nepáči, že správa navrhuje, aby sa investovalo 75 miliárd eur do programov renovácií budov, ktoré Európsky dvor audítorov v rokoch 2012 aj 2020 vyhodnotil ako neefektívne.

 O lacnom rume na Madeire a Azoroch
Bol som proti. Ako jeden z mála 

 . Madeira a Azorské ostrovy majú mať zvýhodnený predaj rumu a iných druhov alkoholu, lebo sú ďaleko od Portugalska a z toho dôvodu vraj majú vážne obmedzený rozvoj. Lenže štátne zvýhodnenie alkoholu znamená znevýhodnenie predaja iných tovarov.

 O rozdeľovaní peňazí za výsledky
Hlasoval som za. Výdavky vo verejných financiách sú málokedy zrozumiteľne prepojené s úžitkom pre občana. V pozmeňujúcom návrhu č. 22 k vytvoreniu Fondu pre spravodlivú transformáciu sa to ale podarilo. Vyzdvihujem, že 18 % rozpočtu sa má rozdeľovať podľa toho, ako sa v danych regiónoch znížili emisie. Teda za výsledky.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

 O tom ako najlepšie chrániť ľudí pred COVID 19
Hlasoval som za. Výzva žiada harmonizáciu štatistík korony. Ak chceme vedieť, kto postupuje pri záchrane ľudských životov najlepšie a poučiť sa z toho, musíme mať porovnateľné štatistiky, a nie hausnumerá, ako tomu dnes často je. Harmonizované štatistiky sú tiež dôležité kvôli tomu, aby sme pomáhali tým, ktorí to naozaj potrebujú.

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices