Simecka
Europoslanec Michal Šimečka. PHOTO: © European Union-EP.

Europarlament odsúdil potláčanie práv LGBTI v Poľsku: Aj toto je výsledok mojej práce, hovorí Šimečka

?️‍? Aj toto je výsledok mojej europoslaneckej práce. Od začiatku roka som ako tieňový spravodajca liberálnej frakcie pracoval na správe Európskeho parlamentu o stave právneho štátu v Poľsku. Dnes ju europoslanci schválili drvivou väčšinou, čo je skvelý úspech.

?? Nebolo to jednoduché. Kritika členského štátu je zrejme najcitlivejšia záležitosť v európskej politike. Tým viac, ak sa týka nášho suseda a blízkeho národa – Poliakov. V posledných mesiacoch som kvôli tejto správe dostával mnoho nenávistných komentárov od priaznivcov ultrakonzervatívnej poľskej vlády. Ale zároveň som cítil, že pre demokraticky zmýšľajúcich Poliakov je dôležité, že niekto im blízky – europoslanec zo Slovenska – hovorí v Bruseli otvorene a úprimne o situácií v ich krajine. Lebo faktom je, že vláda PiS žiaľ smeruje k demontáži právneho štátu, politicky ovládla nezávislé súdnictvo a verejné média, a nevyberavo útočí na menšiny, vrátane poľskej LGBTI komunity.

Viac..  Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

?? Európska únia je spoločenstvom hodnôt, a preto je našou povinnosťou sa ozvať. To je skutočná solidarita. Obzvlášť v prípade, ak ide o našich susedov, partnerov a blízky národ, ktorý toľkokrát v minulosti preukázal statočnosť a nezlomnú vôľu zoči-voči autokratickej moci. Držím Poliakom palce.

O red

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices