wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: FB MW

Michal Wiezik: Blížime sa k normálnosti, pretože je normálne chrániť pralesy

BLÍŽIME SA K NORMÁLNOSTI!

Pretože je normálne chrániť pralesy! A som veľmi rád, že vznikne unikátna rezervácia #Pralesy Slovenska.

➡️ 6456 ha bezzásahu, ktoré zahrňujú tretinu vymapovaných pralesov, ktoré doteraz boli mimo rezervácií a ďalších cca 3000 ha podporných lesov, potrebných pre udržanie, prepojenie a obnovu pralesných lokalít.

Desaťročné úsilie, ktoré začalo mapovaním pralesov, zdá sa konečne úspešne vrcholí.

‼️ Zostať v móde normálnosti ale nie je jednoduché. Už počas tlačovej besedy, minister životného prostredia naznačil trendy, ktoré by mohli byť problémové: „aktívne čeliť kríze smrekových lesov, treba prísť na pomoc, bezzásah znamená, že človek nemôže ísť všade…“ to všetko sú výroky, ktoré zo strany Ministra životného prostredia vnímam ako potenciálne nebezpečné.

?️ Pretože hlavná výzva ochrany prírody je ešte stále pred nami. Chrániť pralesy je skvelé a normálne, ale plošne sú to zanedbateľné kúsky prírody. To čo potrebujeme riešiť primárne, sú národné parky a v nich bezzásahové jadro, ktoré je v porovnaní s pralesmi obrovské.

Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

⚒️ Ak je tu minister naklonený menej zásadným postupom, podozrivo adresujúcim aktívny manažment, je to pre mňa vážny signál, že kurz normálnosti sa trasie v základoch.

Z pralesov sa teším, sám som mnohé mapoval, navštívil a skúmal, a nepoznám krajšie lesy. No sú to presne tie „diamanty“, ktoré ešte potrebujeme zasadiť do „zlatej koruny“ koncepčnej ochrany prírody. A tou budú dobre chránené národné parky Slovenska.

Tie majú zatiaľ podobu bakelitovej atrapy!

O red

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices