Grecko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko poskytlo materiálnu humanitárnu pomoc utečeneckému táboru Moria v Grécku

Z bratislavského letiska bola v piatok 18. septembra vypravená materiálna humanitárna pomoc pre Grécko, určená na zmiernenie následkov nedávneho ničivého požiaru v utečeneckom tábore Moria na ostrove Lesbos. „V reakcii na tieto tragické udalosti dnes Slovensko posiela Grécku humanitárnu pomoc. Práve v čase krízy je prirodzený pocit spolupatričnosti a empatie ešte silnejší ako inokedy,“ uviedla počas oficiálneho vypravenia humanitárnej pomoci štátna tajomníčka rezortu zahraničných vecí Slovenskej republiky Ingrid Brocková.

Realizácia humanitárnej pomoci je výsledkom koordinácie rezortov zahraničných vecí a vnútra. Vypravovaný materiál v hodnote viac ako 38-tisíc eur bol vyčlenený zo zásob Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a zahŕňa spacie vaky, karimatky, prikrývky, chemické toalety, kanistre a nepremokavé plachty. Pomoc je poskytovaná ako súčasť oficiálnej rozvojovej spolupráce Slovenska pod značkou SlovakAid a v najbližších dňoch bude odovzdaná 13-tisíc ľuďom, ktorí sa v dôsledku požiaru ocitli bez strechy nad hlavou.

„Dnes to nie je prvýkrát, čo Slovensko pomáha najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva – utečencom a migrantom. Minulý rok sme poskytli materiálnu humanitárnu pomoc pre grécke utečenecké tábory vo výške 60-tisíc eur a na jar tohto roka sme pomáhali zmierniť migračný tlak na grécko-tureckých hraniciach humanitárnou zásielkou približne v rovnakej hodnote,“ doplnila Ingrid Brocková. Príkladom slovenskej pomoci v roku 2020 je aj finančný príspevok v hodnote 4 500 eur gréckej pobočke organizácie Lekári sveta určený na kúpu stomatologickej súpravy z produkcie slovenskej spoločnosti Chirana Medical, a.s., Stará Turá. Zabezpečí sa tak základná stomatologická starostlivosť pre najzraniteľnejšie skupiny utečencov v Grécku.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Uvedenými príkladmi pomoci sa Slovensko radí medzi krajiny, ktoré operatívne reagujú na naliehavé výzvy svojich partnerov a preukazujú im tak podporu a solidaritu.

O red

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices