Stefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: Kancelária IŠ.

Ivan Štefanec: Právny štát je základom fungovania Európskej únie

Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane (EĽS) Ivan Štefanec (KDH) víta schválenie schválenie vytvorenia európskeho mechanizmu pre garantovanie dodržiavania právneho štátu vo Výbore pre občianske slobody. Tieňovým spravodajcom za EĽS bol europoslanec Vladimír Bilčík.

Podľa Štefanca pribúda príkladov, kedy vlády zneužívajú svoju moc voči občanom, novinárom a nezávislým inštitúciám a preto je monitorovanie stavu právneho štátu zo strany Európskeho parlamentu nevyhnutné.

Tak ako je našou povinnosťou kontrolovať nakladanie s európskymi financiami, tak musíme opäť začať kontrolovať aj stav právneho štátu. Príklady Poľska, Maďarska, ale aj iných štátov, vrátane Slovenska, ukazujú, že ak po spravodlivosti nezačne volať vonkajšia entita, občania ju už často nie sú schopní doma dosiahnuť. Právny štát a právo na spravodlivé zaobchádzanie je jedným zo základných pilierov európskej spolupráce a bez jeho existencie nebude efektívne fungovať. Tak, ako sme videli v prípade vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, aj v prípade iných porušení sa musíme zastať tých, ktorým je ubližované. Osobitne vítam, že sa opäť spustí pravidelné monitorovanie stavu právneho štátu v jednotlivých členských krajinách a budeme tak mať v rukách dáta, ktoré môžeme porovnávať a vyhodnocovať,“ povedal Ivan Štefanec.

Viac..  Výrobky vyrobené nútenou prácou budú zakázané na jednotnom trhu EÚ

O mam

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices