Ann Van de Steen. Koláž EN, zdroj: cottyn.eu, screenshot youtube: On Demand News

ROZHOVOR s právnou zástupkyňou rodiny Jozefa Chovanca v Belgicku: Dúfame, že do pár mesiacov bude prípad uzavretý

Slováka Jozefa Chovanca zatkli vo februári 2018 na letisku, ktoré leží asi 60 kilometrov od Bruselu. Vlastnil spoločnosť, ktorá najímala slovenských robotníkov na belgické stavby a medzi krajinami cestoval pravidelne. Dovtedy problémy nemal, no vo februári 2018 sa na palube lietadla vraj správal násilne, prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla ilegálne. Na základe zistených informácií ho personál lietadla požiadal, aby vystúpil. Následne sa zmäteného muža snažilo spacifikovať niekoľko policajtov. Dlhé minúty mu mali tlačiť na hrudný kôš. Jozef Chovanec po tomto incidente zomrel. Prečítajte si rozhovor s právnou zástupkyňou rodiny Jozefa Chovanca Ann Van de Steen a jej tímom.

V rozhovore sa dočítate:

  • akým spôsobom sa v Belgicku zisťuje spôsobilosť záujemcov o prácu v policajnom zbore,
  • nakoľko sa zaujímajú o prípad Chovanec bežní občania v Belgicku,
  • či už vypočúvala polícia aj slovenských cestujúcich, ktorí boli svedkami incidentu, 
  • prečo žiada právnička o preloženie súdneho procesu do iného mesta, 
  • kedy očakáva tím právnikov ukončenie vyšetrovania,
  • aké je oficiálne stanovisko polície,
  • ako sa aktuálne postupuje voči policajtom, ktorí sa incidentu zúčastnili.

Kedy vás oslovili, aby ste hájili záujmy rodiny pána Chovanca?

Ak sa dobre pamätám, tak asi pred pol rokom manželka pána Chovanca oslovila našu kanceláriu v Bratislave, pretože nebola spokojná s vtedajšou právničkou. Pani Chovancovú skontaktovalo veľvyslanectvo s našou kanceláriou v Bratislave a následne s kolegom v Bratislave sme sa spojili my, tu v Belgicku. Naša právnická firma sa už zaoberala aj v minulosti s viacerými kriminálnymi prípadmi.

Takže asi pred rokom vás kontaktovala?

Áno, presnejšie pred poldruha rokom.

Akým spôsobom sa v Belgicku zisťuje spôsobilosť záujemcov o prácu v policajnom zbore? Prechádzajú napríklad psychologickým testom?

Dúfam, že policajtom poskytujú náležité odborné vzdelanie, ako treba v takýchto prípadoch zakročiť. Existuje publikácia, v ktorej sa presne uvádza, ako sa majú policajti v takýchto situáciách správať. Tí, ktorí majú patričné vzdelanie by mali vedieť, ako treba s ľuďmi zaobchádzať. Takže policajti, ktorí zakročili v tomto prípade, v tejto časti svojho štúdia zjavne zlyhali. Keď vidíme zverejnené zábery, tak si nemyslím, že tak mali konať .

Na medializovaných záberoch sme videli, že policajtka hajlovala. Ako si to vysvetľujete?

Áno, to je otázka, ktorú si kladieme už dlhšiu dobu. Je to nepochopiteľné, ako môžu vzdelaní ľudia robiť takéto veci. Je to podľa mňa šialené, nevídané, ale stalo sa.

zdroj: screenshot youtube: On Demand News

Nakoľko sa zaujímajú o prípad Chovanec bežní občania v Belgicku? Vedia vôbec o tejto tragédii?

Všetci sú šokovaní. Žijeme v civilizovanej krajine a zrazu vidíte ako sa správa polícia k živým bytostiam. Preto si myslím, že každý súhlasí s tým, že takéto niečo sa jednoducho nemôže diať. Dostávame veľa emailov od ľudí, ktorí sú prípadom šokovaní. O túto kauzu sa zaujímajú aj viaceré médiá a nie len v Belgicku, ale z celého sveta.

Takže občania Belgicka majú o tomto prípade dosť informácií?

Áno, teraz už o tom vie každý, pretože tie kamerové zábery obehli počas pár týždňov celý svet.

Vzniká otázka, že ako sa mohol Jozef Chovanec dostať do blízkosti lietadla, keď sa cestujúci pred nástupom musia „začekovať“ a absolvovať  bezpečnostnú prehliadku?

Ostatní cestujúci potvrdili, že pán Chovanec letenku mal, preto sa vedel do lietadla dostať. Neviem, či je to známe, ale v lietadle ostal trochu zmätený, dezorientovaný, takže ho letušky vyviedli von. Svoju bundu si zabudol v čakárni, tak si myslím, že kvôli tomu zazmätkoval, niečo sa mu v hlave pomiešalo. Mal teda všetky potrebné doklady so sebou, presne však nevieme, čo sa mu stalo.

Následne ho polícia previezla do policajnej cely….

Áno, pretože pilot odmietol vzlietnuť. Letušky manžela našej klientky teda požiadali, aby opustil lietadlo. Chovanec im síce veľmi nerozumel, ale vyšiel von z lietadla, následne ho 5 policajtov pritlačilo k zemi a následky už poznáme.

Podstatné je však, že mal letenku a bol pripravený letieť. Niečo sa však stalo, čo presne, to nevieme (doplnil kolega z tímu, Lennert Dierickx).

Ako sa dá vysvetliť, že k tomu istému človeku sa rovnako arogantne správali aj zdravotníci?

Áno, presne to je otázka. Ak ste videli tie zábery, tak vidno nad ním stáť skupinku ľudí, ale nevieme prečo. Vidíme tam policajtov, záchranárov a je dosť šokujúce, že ani lekári či ostatní policajti nezakročili a nebránili kolegom v neadekvátnom zákroku. Ako sme vyššie uviedli, jeden člen policajného zboru hajloval a ostatní sa tvárili nezainteresovane.

Viac..  Peter Pollák: Nová legislatíva o umelej inteligencii možno už o dva roky nebude stačiť
zdroj: screenshot youtube: On Demand News

Ak by to teraz urobila moja kolegyňa, asi by som zareagoval, ale je možné, že sa to tam robí bežne, a to je na tom zarážajúce (kolega z tímu Lennert Dierickx). 

Čo je teda oficiálne stanovisko polície, prečo sa policajti takto zachovali?

Polícia je problémom, celý čas totiž nevydala skoro žiadne oficiálne stanovisko. To, čo sa stalo medzi naším klientom a políciou sa v stanovisku vôbec nespomína. Ešte k tomu sa aj videá zatajili a kompetentní sa vôbec nevyjadrili o tom, čo sa dialo v cele. Teraz je to už jasné vďaka uniknutým záberom, ale stále sme od vedenia polície nedostali žiadne stanovisko.

Ja ešte doplním moju kolegyňu, že tento prípad dostal obrovskú mediálnu pozornosť. Ak si dobre pamätám, tak pred 2 týždňami neboli noviny, v ktorých by sa nepísalo o prípade a nezverejnili by sa zábery. Jeden z tých policajtov, ten, ktorí hajloval, vydal tzv. verejné stanovisko, v ktorom sa obhajuje, že bol nervózny a mladý. Takže toto je jeho vysvetlenie (hovorí kolega z tímu, Lennert Dierickx).

Čo sa teda s tými policajtmi aktuálne deje?

Iba jeden človek bol potrestaný, presnejšie prevelený do kancelárie, takže nemá žiaden kontakt s verejnosťou. Ostatní naďalej pracujú, čo je zarážajúce.

Vypočúvala už polícia aj slovenských cestujúcich, ktorí boli svedkami incidentu?

Samozrejme, že to polícia neurobila. Vyšetrovanie bolo povrchné, o tento prípad nikto nejavil záujem, preto sme požiadali vyšetrujúceho sudcu, aby vypočuli všetkých pasažierov. Máme totiž zoznam cestujúcich, ktorí by mali vypovedať. Sú dvaja svedkovia, ktorí už v belgickej televízii potvrdili, že pán Chovanec bol milý. Myslím si, že tých svedkov, ktorí vedia, čo sa s naším klientom presne stalo, je oveľa viac. Po zverejnení videa spoznali Chovanca na zázname. Žiadame teda o vypočutie týchto svedkov, pretože doteraz sa tak nestalo.

Pán Chovanec teda neohrozoval ostatných cestujúcich?

Nie, a aby to bolo úplne jasné, pán Chovanec nebol pod vplyvom žiadnych omamných látok. Nevieme, čo sa mu dialo v hlave, je to záhada, ale je isté, že mal nejakú duševnú chorobu a nebol pod vplyvom žiadnych látok.

Slovak v Belgicku
Zdroj: Reprofoto/noviny.sk

Z medializovaných zdrojov vieme, že žiadate o preloženie súdneho procesu do iného mesta. Mohli by ste nám objasniť, prečo? 

Náš klient už neverí tunajšiemu vyšetrovaniu. Práve teraz sme podali žiadosť o presunutie prípadu do iného regiónu. Nedostávali sme totiž žiadne informácie, odpovede. Nerobili sa úkony, o ktoré sme žiadali a potrebovali, aby sme mohli odhaliť pravdu. Preto sme podali žiadosť na najvyšší súd, aby bol vymenený vyšetrujúci sudca. Kým neboli zverejnené zábery, údajne každý robil “všetko ako najlepšie vedel”. Taktiež veľa vecí musí byť ešte objasnených, takže teraz robia vyšetrovatelia prácu, ktorú mali robiť už pred dva a pol rokmi. Vidíme, že teraz sa už každý naozaj snaží. 

V akom stave je teraz vyšetrovanie? Kedy sa dočkáme rozsudku?

To je dobrá otázka, totiž vyšetrovateľ pár dôkazov prijal, pár neprijal. Po zverejnení videa chce znova prehodnotiť dôkazy, ktoré boli na začiatku zamietnuté. Momentálne teda prebieha rekonštrukcia. Do vyšetrovania sa zapoja aj zdravotníci, ktorí sa pozrú bližšie na smrť nášho klienta. Takže vyšetrovanie naďalej prebieha.

Objavili sa aj nové dôkazy?

Musíme si počkať na výsledky nového vyšetrovania, to nejaký čas potrvá, ale každý teraz pracuje na zistení pravdy. Úkony, ktoré už mali byť pred dvomi rokmi urobené, sa musia dokončiť. Nové informácie sú, samozrejme, teraz ešte tajné, takže vám ich prezradiť nemôžem.

Čo myslíte, kedy môže byť vyšetrovanie ukončené? 

My dúfame, že do pár mesiacov bude tento prípad uzavretý.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala právna zástupkyňa rodiny Jozefa Chovanca Ann Van de Steen a jej tím.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

stefanec

Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Belgický vyšetrovací súd odložil na neurčito rozhodnutie o trestnom stíhaní 31 podozrivých osôb v prípade …

Consent choices