Cichanovska
Bieloruská opozičná kandidátka Svetlana Cichanovská. Zdroj: Reprofoto/noviny.sk

Dominantnou témou Rady pre zahraničné veci ministrov zahraničných vecí EÚ bolo Bielorusko

Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie (EÚ) sa pred začiatkom pondelkovej Rady pre zahraničné vecí EÚ stretli s kandidátkou bieloruských prezidentských volieb Svetlanou Tichanovskou.

„Oceňujem odvahu, ktorou sa táto žena zastáva svojich spoluobčanov. Sme pripravení podporiť generáciu mladých Bielorusov, ktorí sa stali obeťou režimu prostredníctvom štipendií, aby mohli študovať na našich univerzitách,“ uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.  Rovnako vysoko ocenil úsilie Svetlany Tichanovskej, ktorá sa stala tvárou pokojných protestov po sfalšovaných voľbách, o sprostredkovanie dialógu medzi prodemokratickou časťou bieloruskej spoločnosti a režimom.

Politicky najdôležitejším bodom Rady pre zahraničné vecí bolo samotné dianie v Bielorusku. Podľa ministra I. Korčoka je neprípustné, že sa násilie, zastrašovanie a represie stali súčasťou každodenného života Bielorusov. „Je prirodzené, že státisíce občanov Bieloruska pokojne žiadajú dialóg so štátnou mocou a nápravu krivdy nespravodlivých volieb. Je zároveň smutné, že bieloruské úrady sa uchýlili k silovému riešeniu a prenasledujú najmä tých, ktorí sa aj za cenu ohrozenia vlastného bezpečia usilujú vytvoriť platformu pre komunikáciu,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.  Rokovaniu ministrov zahraničných vecí preto dominovala otázka sankčného režimu voči osobám zodpovedným za falšovanie volieb a za represie voči pokojným demonštrantom. „Zaradenie prezidenta Lukašenka na sankčný zoznam je vysoko aktuálne,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

Rada pre zahraničné vecí EÚ sa okrem udalostí v Bielorusku zamerala aj na dianie v Líbyi a vzťahy EÚ s južným susedstvom a Afrikou. Minister Korčok vyzval, aby EÚ zohrávala aktívnu úlohu pri nastolení trvalého mieru a naštartovaní politického procesu v Líbyi: „EÚ musí zohrávať konštruktívnu úlohu pri podpore úsilia OSN i tlaku líbyjských partnerov, aby pokračovali v rokovaniach. Stabilita Líbye je dôležitá, pretože je to bezprostredné susedstvo EÚ,“ doplnil minister I. Korčok.

Ministri sa tiež zaoberali možnosťami zlepšenia reakcie EÚ na konfliktné situácie a zmiernenie dopadov pandémie COVID-19, za jednu z priorít označili posilnenie odolnosti zdravotných systémov v krajinách so slabou infraštruktúrou.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices