Martin Klus: Koronavírus nám dal veľkú lekciu, keď poukázal na slabiny EÚ. Musíme sa z toho poučiť

„Pandémia ochorenia COVID-19 odhalila zraniteľnosť nášho jednotného trhu. Diskusia o jeho posilnení je aktuálnejšia než kedykoľvek predtým. Návrat do čias pred koronakrízou nestačí. Aby sme udržali konkurencieschopnosť Európskej únie, musíme spoločný trh nielen zoceliť odstránením pretrvávajúcich bariér, ale ho aj posilniť. A to najmä v digitálnej a klimatickej oblasti. Iba tak posunieme EÚ o míľový krok vpred.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v utorok, 22. septembra 2020, po zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) v Bruseli. Išlo o prvé fyzické rokovanie tohto formátu od februára 2020, keď sa v Európe začala šíriť pandémia koronavírusu a osobné stretnutia lídrov nahradila séria videokonferencií.

Hlavnou témou utorkového rokovania bola príprava blížiaceho sa mimoriadneho zasadnutia Európskej rady, ktoré sa uskutoční v Bruseli v dňoch 1. a 2. októbra 2020. Lídri členských štátov EÚ budú na summite popri aktuálnych zahraničnopolitických otázkach diskutovať aj o posilnení jednotného trhu, európskej priemyselnej politike a digitálnej agende.

„Mali by sme sa zamerať na tri silné stránky Únie. Po prvé, jednotný trh, ktorý môže byť ešte funkčnejší a odolnejší, aby mohol ďalej rásť. Po druhé, zelená a digitálna premena, ktorú sú príležitosťou na rozvoj technológií či služieb. A po tretie, musíme posilniť konkurencieschopnosť európskeho priemyslu,“ vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Spolu s rezortnými partnermi diskutoval aj o tom, ako zlepšiť koordináciu opatrení, ktoré jednotlivé členské štáty EÚ prijímajú v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

„Odzneli viaceré zaujímavé návrhy počnúc koordináciou zverejňovania dát, zjednotenia dĺžky a formy karantény, vytvorenie spoločnej cestovnej mapy a regionálnych odporúčaní, až po zavedenie tzv. európskych formulárov súvisiacich s COVID-19. Sme pripravení byť súčasťou takejto koordinácie, ale zároveň sme zdôraznili, že netreba zabúdať ani na národné špecifiká pokiaľ ide o oblasť ochrany verejného zdravia,“ uviedol M. Klus.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Dôležitou témou zasadnutia bola aj otázka aktuálneho vývoja rokovaní o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. Tzv. prechodné obdobie sa blíži ku koncu a doposiaľ nebol v rokovaniach medzi Bruselom a Londýnom dosiahnutý viditeľný pokrok. Situáciu navyše skomplikoval nedávny návrh zákona v Spojenom kráľovstve, ktorý nie je v súlade s „brexitovou“ Dohodou o vystúpení.

„Každopádne, verím v jednotu EÚ a rovnako tak som presvedčený, že aj britská strana má záujem dohodnúť sa. Spojené kráľovstvo zostáva naším blízkym obchodným partnerom, s ktorým zdieľame spoločné hodnoty. Prioritou Slovenska je pritom garancia právnej istoty pre slovenské podniky a desaťtisíce občanov, ktorí žijú a pracujú na britských ostrovoch,“ zdôraznil M. Klus.

Predmetom diskusie ministrov a štátnych tajomníkov počas Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) bola aj otázka dodržiavania zásad právneho štátu v Maďarsku a Poľsku. Rezortní partneri sa v tejto súvislosti zhodli na tom, že spolupráca v rámci EÚ musí byť založená na dôvere a spoločnom hľadaní riešení, ktoré nepovedú k narušeniu vzájomných vzťahov.

„A to si vyžaduje čas, preto musíme s dotknutými krajinami aj naďalej komunikovať a hľadať spoločné riešenia cestou dialógu,“ vyhlásil štátny tajomník Martin Klus. Zároveň v tejto súvislosti ocenil plánované spustenie nového mechanizmu na monitoring ochrany práv

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: EÚ dokáže reagovať na krízy, potrebujeme však dokončiť jednotný trh

V pléne Európskeho parlamentu prebehla debata o stave Únie nadväzujúca na každoročné vystúpenie šéfky Európskej …

Consent choices