Natália Milanová Zdroj: FB Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky

Ministerka kultúry Milanová vyrokovala desiatky miliónov eur na riešenie dopadov COVID-19

SLOVENSKO/ Ministerstvo kultúry bude mať k dispozícii sumu 40 miliónov eur na riešenie dopadov COVID-19. Peniaze dostane zo zdrojov REACT-EÚ, informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie a protokolu Tatiana Majerská.

Na finančnom balíku pre kultúru a kreatívny priemysel v čase koronakrízy sa dohodli ministerka kultúry Natália Milanová(OĽaNO) a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a investície Veronika Remišová (Za ľudí). Na stretnutí preberali aj podporu pre Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026, na ktoré by mali dostať 40 miliónov eur z európskych zdrojov.

Mestá, ktoré majú záujem kandidovať na titul Európske hlavné mesto kultúry 2026 by mali v svojich projektoch myslieť aj na inovatívne, smart a zelené tematické zameranie,” zdôraznila Milanová.

Okrem akcie EHMK 2026 do programového obdobia je zaradená aj obnova národných kultúrnych pamiatok a modernizácia kultúrnej infraštruktúry, ktorú tvoria napríklad kiná, kultúrne centrá či divadlá.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Podľa rezortu peniaze pomôžu rozvoju cestovného ruchu a regiónov. Ministerstvo plánuje otvoriť dialóg o budúcom využití eurofondov aj so zástupcami samospráv, a to so Združením samosprávnych krajov SK8, Úniou miest Slovenska (ÚMS) a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS).

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

EK zaregistrovala iniciatívu na zachovávanie ukrajinskej kultúry a dedičstva

Európska komisia (EK) v stredu rozhodla o registrácii európskej iniciatívy občanov s názvom „Zachovávanie a …

Consent choices