Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. Foto: Archív MH.

Martin Hojsík: Uniknutý návrh Národného integrovaného reformného plánu je nedostatočný a hazarduje s našou budúcnosťou

“Náš svet sa bude v najbližších rokoch rázne meniť. Čelíme klimatickej a environmentálnej kríze, čaká nás priemyselná revolúcia 4.0., a my potrebujeme odvážne riešenia, aby sme tieto výzvy zvládli. Uniknutý návrh Národného integrovaného reformného plánu má od ambicióznosti ďaleko. Plán hovorí o svojej ambícií už podnadpisom. Slovensko 2.0. Žiaľ, to je nedostatočné, a dokonca týmito vlažnými plánmi sa vláda zahráva s budúcnosťou nás a našich detí. Je načase pochopiť, že zelené riešenia nie sú dobré len pre boj s klimatickou krízou, ale sú prospešné aj pre meniaci sa priemysel a ekonomiku, ktorá bude musieť zvládať dopady klimatickej krízy,” zhodnotil návrh Integrovaného Reformného Plánu europoslanec Martin Hojsík.

“Klimatická kríza je najväčším existenčným ohrozením civilizácie. Žiaľ, uniknutý návrh Plánu obnovy je nedostatočnou odpoveďou. Nielen príliš malými cieľmi pri znižovaní emisií skleníkových plynov oproti tomu, čo hovoria vedci, či oproti predvolebným záväzkom troch štvrtín vládnych strán (teda zníženie o 65 % do 2030), ale je nedostatočný aj oproti návrhu Európskej komisie a Európskeho parlamentu. Reformný plán tiež navrhuje výrazne nižšie ciele rozvoj obnoviteľných zdrojov oproti odporúčaniam Európskej komisie a neobsahuje ani environmentálne kritériá pre ich využívanie a terajším smerovaním nám hrozí uviaznutie investícií do plynu, ktorý je pre klímu škodlivý. Pritom by stačilo len poriadne použiť európske pravidlá pre zelené investície, pri ktorých tvorbe som sa účastnil aj ja“.

“O nízkej ambícii uniknutého návrhu svedčí aj fakt, že si stanovuje cieľ zmeškať oba najbližšie recyklačné ciele stanovené legislatívou EÚ o 1 resp. 4 roky Prioritou Európskej komisie je prechod na cirkulárnu ekonomiku a bezuhlíkové hospodárstvo. Na Slovensku si to však viacerí vysvetľujú ako podporu spaľovní. To je chyba, ktorou si pílime konár pod nohami,” uviedol progresívec Hojsík.

“V opatreniach adaptácie na zmenu klímy takmer úplne absentujú  opatrenia proti dlhším obdobiam sucha, zvyšovaniu častosti a intenzity vĺn horúčav, lesným požiarom a naopak niektoré z návrhov nie sú opatreniami adaptácie na zmenu klímy. Navrhované opatrenia vôbec nie sú vsadené do systémového prístupu k adaptácii na zmenu klímy vychádzajúceho z hodnotenia zraniteľnosti,” uviedol europoslanec Martin Hojsík

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

“V doprave akoby existovali dva svety – infraštruktúra (hlavne cestná)  a hromadná doprava. Pritom chýba holistický pohľad na mobilitu. Tak, aby bola efektívna, ekologická a samozrejme ekonomická. Dobrou správou je ochota presunúť pozemky v národných parkoch a prísne chránených rezerváciách pod MŽP,” dodal Hojsík.

“Boj s klímou nemôže byť už len zelenou nálepkou či dodatkom ku reformným plánom krajiny, ale musí byť základným stavebným kameňom. Totiž, to čo je dobré pre klímu, je dobré pre ekonomiku, a teda aj nás všetkých. Pri písaní Národného reformného plánu by sa tento fakt mal  odraziť na každej strane. Inak nepôjde o plán pre budúcnosť, ale o plán ako dobehnúť na Slovensku rok 2000,” vyzval Martin Hojsík.

“Signál z Európskej komisie aj Parlamentu je jasný, no naša vláda akoby nepočúvala. Vyše tretina financií z balíka, ktorý má Európu postaviť na nohy a pripraviť na najbližšie výzvy je určený na boj s klimatickou krízou. Druhou veľkou prioritou Európskej komisie sú inovácie, vývoj zelených technológií, a prechod na cirkulárnu ekonomiku. Naša vláda by si mohla, tieto priority “ukradnúť”, ak chceme vytvoriť odolné pracovné miesta a zabezpečí zdravie pre nás a naše deti. Reformy musia byť odvážne, nie priemerné,” uzavrel podpredseda progresívcov Martin Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Klimatická zmena je reálna, v EÚ sú obrovské suchá. VIDEOBLOG

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices