Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Vladimír Ledecký: Regióny pre svoj rozvoj potrebujú pevnú víziu a jasné pravidlá hry

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie decentralizuje čerpanie eurofondov. Cieľom rezortu je nastaviť  transparentné pravidlá hry, aby sa vylúčili stranícke vplyvy, zjednodušili procesy a maximalizovala spoluúčasť všetkých subjektov. Reformu čerpania majú zaisti integrované územné stratégie.

„Rozvoj akékoľvek regiónu na Slovensku nie je možné riadiť od stola v Bratislave. Práve miestni vedia najlepšie, čo ich región potrebuje k rozvoju,“ vyhlásil Vladimír Ledecký, štátny tajomník ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Kľúčový nástroj na decentralizáciu čerpania eurofondov predstavujú takzvané integrované územné investície. Ide o nástroj na financovanie ucelených balíkov projektov „šitých na mieru“ danému regiónu v hraniciach príslušnej župy. Projekty musia vychádzať z integrovanej územnej stratégie, ktorú si vopred navrhnú a dohodnú miestni predstavitelia.

„V praxi to znamená, že sa dohodnú všetci kompetentní v danom regióne. Predstavitelia samospráv, zástupcovia zamestnávateľov, neziskové organizácie, … . Spoločne pripravia víziu na rozvoj svojho regiónu. Následne už možno predkladať projekty, ktoré sa budú môcť opierať o jasnú a odkomunikovanú víziu rozvoja a ich realizácia bude o to jednoduchšia,“ pokračuje Vladimír Ledecký. Výhodou decentralizácie čerpania eurofondov je podľa jeho slov najmä transparentnosť, efektívnosť a pretrhanie straníckych väzieb. Teda stavu, kedy starosta, ktorý kandidoval z vládnej strany mohol byť zvýhodňovaný pri schvaľovaní projektov na úkor napríklad nezávislých starostov.

Viac..  ECB by mohla začať znižovať úrokové sadzby skôr, než sa očakáva

Zároveň podľa štátneho tajomníka región v hraniciach župy si vytvorí a odsúhlasí vlastnú víziu rozvoja na najbližšie minimálne desaťročie. Okrem samotného čerpania eurofondov vedia samosprávy, ale napríklad aj podnikateľský sektor, zosúladiť svoje aktivity s víziou rozvoja. „Často čelíme otázke, prečo by základom pre integrované stratégie mali byť práve hranice župy. Dôvod je absolútne jasný. Pri nastavovaní pravidiel musí rešpektovať platné zákony. V súčasnosti je Slovensko rozdelené na župy s jasne stanovenými hranicami a my to musíme rešpektovať,“ uzavrel Vladimír Ledecký. No podotkol, že viaceré projekty, ktoré prerastajú hranice žúp, bude samozrejme možné podporiť z iných zdrojov. 

O mam

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices