film, kino
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slovenské kiná dostanú státisíce eur z ministerstva. Peniaze nemajú ísť len na podporu v čase koronakrízy

Ministerstvo kultúry vyčlenilo z mimoriadnej 11 miliónovej pomoci pre nezávislú kultúru 700-tisíc eur, ktoré dostane   Audiovizuálny fond(AVF) na podporu kín. Z týchto peňazí už Rada AVF vyčlenila 500-tisíc eur pre prevádzkovateľov kín na Slovensku.

Informuje o tom hovorkyňa ministerstva kultúry Zuzana Viciaňová. Dodáva, že pandémia koronavírusu výrazne zasiahla aj kiná, keďže ako prvé boli zrušené verejné podujatia a s nimi aj filmové predstavenia.

„Táto mimoriadna podpora má prevádzkovateľom kín nielen pomôcť prekonať ekonomické následky pandémie. Slúži aj na zabezpečenie pravidelnej prevádzky a fungovania kín a najmä na uvádzanie slovenských a európskych filmov,“ informuje ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO).

V mimoriadnej výzve tak AVF rozdelí 502 400 eur medzi 57 žiadateľov. Pritom jednosálové kiná budú môcť žiadať už o 3 400 eur miesto plánovaných 2 500 eur.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Suma sa zvýšila aj pre každú kinosálu vo viacsálovom kine z 2 000 eur na 2 650 eur. Audiovizuálny fond tak pomôže 176 kinosálam, čo je takmer 80 percent zo všetkých štandardných kinosál po celom Slovensku. Výnimkou sú letné kiná a alternatívne priestory.

AVF zmluvy so žiadateľmi uzavrie v októbri a následne im pošle dotáciu.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

EK zaregistrovala iniciatívu na zachovávanie ukrajinskej kultúry a dedičstva

Európska komisia (EK) v stredu rozhodla o registrácii európskej iniciatívy občanov s názvom „Zachovávanie a …

Consent choices