Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/red.

Tento týždeň v europarlamente: digitálne služby, vypočutia komisárov, Sacharovova cena, umelá inteligencia

Europoslancov čakajú tento týždeň vypočutia dvoch navrhovaných komisárov a hlasovanie o digitálnych službách. Predstavia nominantov na Sacharovovu cenu.

V piatok sú na pláne vypočutia dvoch navrhovaných komisárov. Výbor pre hospodárske a menové veci bude vypočúvať Mairead McGuinness, ktorá by sa mala stať novou komisárkou pre finančné služby, finančnú stabilitu a úniu kapitálových trhov. Po nej je sa bude konať pohovor s Valdisom Dombrovskisom, ktorý by mal prebrať rezort obchodu. Jeho vypočutie organizuje výbor pre medzinárodný obchod.

V pondelok budú poslanci hlasovať o dvoch správach ohľadne digitálnych služieb v súvislosti s novým návrhom Komisie, ktorý je očakávaný koncom tohto roka. Výbor pre vnútorný trh hlasuje o odporúčaniach týkajúcich sa transparentnosti, ochrany spotrebiteľa, umelej inteligencie a nelegálnemu online obsahu. Výbor pre právne veci sa vo svojej správe sústreďuje na to, ako adaptovať obchodné a občianske právo pre firmy podnikajúce v online prostredí.

Právny výbor bude vo štvrtok hlasovať aj sérii návrhov týkajúcich sa umelej inteligencie, ktoré sa zameriavajú na etické aspekty, práva duševného vlastníctva a otázky zodpovednosti za škody.

Výbor pre životné prostredie bude v pondelok diskutovať s výkonným podpredsedom Komisie Fransom Timmermansom o klimatickom pláne do roku 2030 vrátane cieľov na znižovanie emisií do roku 2030.

Viac..  M. Beňová: Spotrebitelia musia byť lepšie chránení pred zavádzajúcimi reklamami

Vo výbore pre hospodárske a menové veci v pondelok vystúpi šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagarde. Ide o jej pravidelné stretnutie s poslancami, počas ktorého preberajú hospodársky a menový vývoj v eurozóne.

V ten istý deň budú oficiálne predstavení tohtoroční nominanti na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia počas spoločnej schôdze zahraničného výboru, výboru pre rozvoj a podvýboru pre ľudské práva.

Predseda Parlamentu David Sassoli sa vo štvrtok prihovorí lídrom členských krajín na úvode ich summitu, počas ktorého by sa mali venovať zahraničným veciam a digitálnej transformácii.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Tento týždeň v EP: COP27, energetika, interrupcie v Poľsku a rozpočet

Europoslanci sa zamerajú na podporu elektrární na báze obnoviteľných zdrojov, faktický zákaz umelého prerušenia tehotenstva …

Consent choices