Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

Martin Hojsík: Vyzývame vládu, aby zastavila stratu biodiverzity, a ochránila tak životy nás a našich detí

V súčasnosti nečelíme iba pandémii COVID-19 a klimatickej kríze, ale aj kríze biodiverzity s narastajúcou rýchlosťou vymierania druhov. Strata biodiverzity už dávno nie je len záležitosťou vzdialených krajín. Žiaľ, týka sa aj nás na Slovensku. Podľa Národnej stratégie ochrany biodiverzity je na Slovensku ohrozených až 70% druhov rýb, všetky druhy obojživelníkov, takmer 92 % druhov plazov, 46% hniezdiacich druhov vtákov a 69% druhov cicavcov.

“Ohrozené je aj naše zdravie a naša budúcnosť. Ako krajina však máme k dispozícii prostriedky na záchranu prírody. Je len na vláde, či túto príležitosť využiie. Už zajtra (30.9.2020) sa v Bruseli uskutoční rokovanie európskych ministrov životného prostredia ku ochrane biodiverzity.  Spoločne s ďalšími europoslancami, europoslankyňami a mimovládnymi organizáciami sme aj preto vyzvali premiéra Matoviča a ministrov Budaja, Mičovského a Hegera, aby na európskej úrovni presadzovali cieľ 10% prostriedkov pre biodiverzitu vo viacročnom finančnom rámci na roky 2021 – 2027, ako aj v rámci nástroja obnovy Next generation EU,” informoval o iniciatíve Martin Hojsík, poslanec Európskeho parlamentu za Progresívne Slovensko. “Nestačí však len presadzovať. Premiéra a ministrov vyzývame, aby Slovensko začalo tento cieľ sam proaktívne napĺňať.” dodal Hojsík.

Zabezpečiť 10% prostriedkov pre ochranu biodiverzity je nevyhnutných pre náš spoločný cieľ – umožniť budúcim generáciám život a udržateľné pracovné príležitosti v zdravej krajine. Dúfam, že okrem podpory tohto cieľa na pôde Európskej rady a Rady Európskej únie sa tieto ciele odzrkadlia aj na nastavení čerpania európskych fondov, ako aj pripravovanom pláne obnovy na Slovensku,”  uviedol Martin Hojsík. “Podľa najnovšej správy medzinárodnej organizácie WWF Living planet 2020 došlo v rokoch 1970 až 2016 k poklesu populácií rýb, vtákov, obojživelníkov, plazov a cicavcov​ ​až o 68 percent​. Medzi hlavné príčiny dramatického poklesu populácií a druhov na pevnine patrí strata a degradácia biotopov, najmä odlesňovanie, ku ktorému dochádza v 80 % prípadov kvôli poľnohospodárstvu, a to je niečo, čo dokážeme ovplyvniť už aj na národej úrovni,” uviedol progresívny europoslanec Hojsík.

K listu sa pripojili viacerí poslanci Európskeho parlamentu (Martin Hojsík (Progresívne Slovensko / Renew Europe), Michal Wiezik (Spolu / European People’s Party), Michal Šimečka (Progresívne Slovensko / Renew Europe), Ivan Štefanec (Kresťanskodemokratické hnutie / European People’s Party), Peter Pollák (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti / European People’s Party), Monika Beňová (SMER-Sociálna demokracia / Progressive Alliance of Socialists and Democrats), ako aj mimovládne organizácie významné pre ochranu prírody (WWF Slovensko, Slovenská ornitologická spoločnosť / BirdLife Slovensko, Bratislavské regionálne ochranárske združenie, Priatelia Zeme – CEPA , Združenie Slatinka, o. z. Prales , Fridays For Future Slovensko, Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica , Znepokojené matky, občianska iniciatíva).

“Výdavky spojené s ochranou biodiverzity a klímy majú pritom veľký potenciál generovať pracovné miesta, a to aj pre skupiny obyvateľov s nízkou kvalifikáciou. Najnovší výskum popredných ekonómov naznačuje, že výdavky na zelené iniciatívy majú potenciál ponúknuť najlepšiu ekonomickú návratnosť vládnych výdavkov,” uviedol Hojsík.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

“Európsky parlament, ako aj viaceré členské štáty EÚ, podporuje silnejšiu a progresívnejšiu politiku v oblasti biodiverzity. Vyzývame preto Vládu SR, aby sa Slovensko aktívne pripojilo k zvyšku Európy, a tento spoločný cieľ lepšej budúcnosti pre ďalšie generácie dôrazne a asertívne presadzovala nielen na Slovensku, ale aj na pôde Európskej únie,” vyzval vládu progresívec Hojsík spolu s ďalšími poslancami, poslankyňami a mimovládnymi organizáciami.

List europoslancov a NGO ku ochrane biodiverzity

O mam

Odporúčame pozrieť

Pán minister, neohrozujte živobytie pracovníkov platforiem, vyzýva Miriam Lexmann

Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH/EĽS) vyzýva ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša, aby odmietol …

Consent choices