peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Posúdenie vplyvu používania centových euromincí v krajinách EÚ. Rozhodne sa o ich osude

Európska komisia v pondelok spustila proces posúdenia vplyvu používania jedno- a dvojcentových euromincí v krajinách EÚ. Do procesu posudzovania patrí aj otvorená konzultácia, ktorá potrvá 15 týždňov. Jej cieľom je zapojiť do diskusia široké spektrum zainteresovaných strán vrátane inštitúcií, príslušných vnútroštátnych orgánov, spotrebiteľov aj občianskej spoločnosti.

Posúdenie vplyvu jedno- a dvojcentových euromincí v obehu vyžadujú aj právne predpisy EÚ (nariadenie 651/2012). Tie ukladajú Európskej komisii povinnosť pravidelne skúmať používanie euromincí rôznych nominálnych hodnôt na základe kritérií zahŕňajúcich náklady a prijateľnosti pre verejnosť. Posúdením vplyvu sa aktualizuje analýza správy o tejto veci z roku 2018. Na základe nového posúdenia exekutíva EÚ koncom roka 2021 rozhodne, či bude prijatý legislatívny návrh na zavedenie jednotných pravidiel zaokrúhľovania cien pre hotovostné platby v eurozóne s presnosťou na 5 centov. To by mohlo viesť k tomu, že by sa najmenšie centové mince postupne prestali používať. Komisia bude v rámci hodnotenia starostlivo skúmať hospodárske, environmentálne a sociálne vplyvy zavedenia jednotných pravidiel zaokrúhľovania.

Viac..  Martin Hojsík: Nie je dôvod, aby si banky držali vaše peniaze pri prevodoch. Zavádzame okamžité prevody

O mam

Odporúčame pozrieť

europska centralna banka

Legislatíva na elimináciu používania najmenších euromincí je už podľa Kažimíra pripravená

Legislatíva na elimináciu používania najmenších euromincí je už podľa Národnej banky Slovenska pripravená. Centrálna banka …

Consent choices