simecka
Europoslanec Michal Šimečka. PHOTO: © European Union-EP.

Šimečka vyzýva Matoviča na rázny postoj voči Maďarsku a Poľsku

Premiér Igor Matovič by mal jednoznačne podporiť kroky Európskej únie voči štátom, ktoré konajú v rozpore s európskymi hodnotami právneho štátu a demokracie, uviedol europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka po stretnutí s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom.

Obmedzenie čerpania eurofondov pre autoritárske či oligarchické vlády je najdiskutovanejšou otázkou v súvislosti s finálnou podobou európskeho rozpočtu a Fondu Obnovy. “Ide o jednu z posledných príležitostí, ako dať stopku nedemokratickým tendenciám v Maďarsku a Poľsku,“ vyhlásil Šimečka, ktorý je hlavným spravodajcom Európskeho parlamentu pre právny štát a demokraciu.

„Slovensko by malo ukázať odvahu a hodnotový postoj, čo znamená podporiť kondicionalitu, hoci aj za cenu rozporu so susedmi v rámci V4,“ uviedol Šimečka v reakcii na postoj Maďarska, a Poľska, ktoré kondicionalitu odmietajú a hrozia zablokovaním celého európskeho rozpočtu. „Je absurdné, aby peniaze nemeckých, holandských, no čoskoro už aj slovenských daňových poplatníkov tiekli vládam, ktoré brutálne a vedome útočia na európske hodnoty, alebo aby skončili v rukách oligarchov blízkych Orbánovi. A rovnako je absurdné, že jedna krajina dnes fakticky vydiera celý zvyšok EÚ,” zdôraznil Šimečka.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Konečné slovo budú mať premiéri na Európskej rade. “Verím, že Igor Matovič dostojí svojej povesti bojovníka proti korupcii a pridá sa k partnerom ako Nemecko, Francúzsko a Holandsko, ktoré chcú postaviť hrádzu zneužívaniu európskych miliárd na deštrukciu demokracie v Európe,“ uzavrel Michal Šimečka.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europsky parlament

Europoslanci: EÚ musí aktívne podporovať ruskú demokratickú opozíciu

Ruský štát a Vladimír Putin osobne nesú trestnú a politickú zodpovednosť za smrť svojho najsilnejšieho …

Consent choices