cestovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Cestovné odporúčanie pre všetky krajiny platné od 1. októbra

Cestovné odporúčanie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky je vydané v súlade s platnými opatreniami Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č.: OLP/7693/2020 zo dňa 29. septembra 2020, ktoré vstúpili do platnosti od 1. októbra 2020.

Naďalej platí uvoľnený hraničný režim pre osoby pri návrate z Austrálie, Bulharska, Cypru, Číny (tiež osobitných administratívnych oblastí Hongkong a Macao), Dánska (vrátane samosprávneho územia Faerské ostrovy), Estónska, Fínska, Grécka, Írska, Islandu, Japonska, Južnej Kórey, Kanady, Lichtenštajnska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Monaka, Nemecka, Nórska, Nového Zélandu, Poľska, Rakúska, Slovinska, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Švajčiarska, Švédska a Talianska. Na základe aktuálneho odporúčania epidemiológov bol zoznam doplnený o San Maríno a Vatikán a taktiež menej rizikovou destináciou je Taiwan.

Komplexné informácie o hraničnom režime štátov sú zverejnené a pravidelne aktualizované na webovom sídle ministerstva.

Z dôvodu rastúcej intenzity výskytu ochorenia COVID-19 ministerstvo odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania (2. stupeň) do nižšie uvedených regiónov krajín s uvoľneným hraničným režimom:
Poľsko (1/16): Malopoľské vojvodstvo,
Bulharsko (2/27): Blagoevgrad, Yambol,
• Grécko (3/13): Attiki, Dytiki Makedonia, Voreio Agaio,
• Taliansko (5/21): Bolzano, Lazio, Liguria, Sardínia, Trento,
• Slovinsko (7/12): Gorenjska, Koroska, Osrednjeslovenska, Podravska, Primorsko-Notranjska, Savinjska, Zasavska,
• Estónsko (2/15):  Harju Maakond, Ida-Viru Maakond,
• Litva (1/10): Šiaulių Apskritis,
• Dánsko (5/6): Hovedstaden, Midtjylland, Nordjylland, Sjaelland, Syddanmark,
• Nórsko (2/11): Oslo, Vestland,
• Švédsko (5/20): Dalarnas Lan, Hallands Lan, Jonkopings Lan, Kronobergs Lan, Orebro Lan,
• Írsko (4/8): Border, Dublin, Mid-East, Midland, South-East,
• Spojené kráľovstvo (17/32): Anglicko: Londýn, North East, North West, East Midlands, West Midlands, Yorkshire and the Humber; Severné Írsko; Škótsko: Greater Glasgow And Clyde, Borders, Lanarkshire, Lothian; Wales: Abertawe Bro Morgannwg , Aneurin Bevan, Betsi Cadwaladr, Cardiff and Vale, Cwm Taf, Powys.

Ministerstvo zároveň dôrazne odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do Maďarska, Rakúska, Dánska, Spojeného kráľovstva, Írska, Švajčiarska, Slovinska a na Island. Do uvedených krajín ministerstvo odporúča cestovať len v nevyhnutných prípadoch. 

Ministerstvo ďalej odporúča občanom nachádzajúcim sa na území krajín, resp. regiónov krajín s uvoľneným hraničným režimom, na ktoré sa nevzťahuje 2. stupeň cestovného odporúčania, venovať zvýšenú opatrnosť (1. stupeň – výstraha) vzhľadom na prebiehajúcu pandémiu choroby COVID-19. V tejto súvislosti je potrebné dbať na odporúčania epidemiológov a priebežne sledovať opatrenia zavedené predmetnými štátmi v epidemiologickej, karanténnej, bezpečnostnej a dopravnej oblasti.

Pre všetky ostatné krajiny sveta nezahrnuté do zoznamu krajín s uvoľneným hraničným režimom naďalej platí 3. stupeň cestovného odporúčania, odporúčanie necestovať.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Karanténne opatrenia: 

Ministerstvo zároveň upozorňuje, že Česká republika sa od 18. septembra 2020 nenachádza na zozname menej rizikových krajín. V nadväznosti na dočasné odporúčanie necestovať do Českej republiky odporúčame preveriť si rozsah výnimiek v predmetnom opatrení, pri ktorých po príchode z Českej republiky nie je nutná izolácia alebo negatívny test na koronavírus.

Pri príchode z krajín, ktoré nie sú uvedené v zozname krajín s uvoľneným hraničným režimom, je osoba povinná zaregistrovať sa na webovej stránke korona.gov.sk a prihlásiť sa telefonicky alebo elektronicky na miestne príslušný regionálny Úrad verejného zdravotníctva v SR, aby ho oboznámila s cestovateľskou anamnézou. Počas trvania domácej izolácie na území Slovenskej republiky platí povinnosť prezentovať na vyžiadanie príslušníka Policajného zboru Slovenskej republiky potvrdenie o registrácii na webovej stránke korona.gov.sk.

Pre všetky krajiny, ktoré nie sú krajiny s uvoľneným hraničným režimom, sa nariaďuje izolácia v domácom prostredí do doby získania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Osoba je povinná podrobiť sa laboratórnej diagnostike na ochorenie COVID-19 najskôr v piaty deň izolácie v domácom prostredí. V prípade, ak dôvod izolácie je návšteva krajiny Európskej únie neuvedenej v zozname krajín s uvoľneným hraničným režimom, je možné ukončiť izoláciu bez vykonania laboratórneho testovania v prípade, ak priebeh izolácie v domácom prostredí je bezpríznakový, dovŕšením 10. dňa izolácie.

V prípade návratu z krajín EÚ neuvedených v zozname krajín s uvoľneným hraničným režimom je umožnené vyhnúť sa domácej izolácii a registrácii preukázaním sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 vykonaným v laboratóriách mimo územia Slovenskej republiky, nie starším ako 72 hodín. 

Pravidlá domácej izolácie a organizáciu testovania na ochorenie COVID-19 môže poskytnúť miestne príslušný regionálny Úrad verejného zdravotníctva v SR.

Ministerstvo tiež odporúča všetkým občanom nachádzajúcim sa v zahraničí, aby využili možnosť dobrovoľnej registrácie na webovom sídle ministerstva alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka, ktorú môžete získať pre Android alebo iOS .

V prípade núdze sa môžu občania obrátiť na zastupiteľský úrad Slovenskej republiky akreditovaný pre konkrétny štát, v ktorom sa občan nachádza, alebo na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (02/5978 5978).

O mam

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices