koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska: Päť pravidiel, ako lepšie zvládnuť koronu

Progresívne Slovensko vyzýva Igora Matoviča na zavedenie piatich pravidiel, ktoré zmiernia dopady krízy na Slovensko. „Koronavírus ťažko skúša ľudí na Slovensku a premiér Matovič správne volá po tom, aby sme sa zomkli, preto mu ponúkame päť jednoduchých pravidiel na zmiernenie škodlivých dopadov,“ uviedla predsedníčka Progresívneho Slovenska (PS) Irena Bihariová.

Navrhnuté pravidlá by mali napraviť chyby, ktorých sa v doterajšom boji s koronavírusom vláda dopustila. „Premiér Matovič opatrenia ohlasuje chaoticky a každú chvíľu ich mení, prijaté obmedzenia sú zbytočne paušálne a kruto vypínajú ekonomický život aj tam, kde to nie je potrebné, a finančné kompenzácie sú veľmi pomalé a byrokraticky náročné,“ vyhlásil europoslanec a podpredseda PS Michal Šimečka.

„Ponúkame vláde pomocnú ruku. Stačí zaviesť päť jednoduchých pravidiel, ktoré ľuďom na Slovensku pomôžu zvládnuť ťažké časy,“ zdôraznila Bihariová. „Za prvé, čo premiér povie, to musí platiť. Nie je možné, aby opatrenia menil na dennej báze, vláda musí verejnosti predstaviť presný postup a potom si za ním stáť. Za druhé, opatrenia musia vychádzať z dát, nie z pocitov. To nám pomôže zamedziť chaosu a náhlym improvizáciám. Za tretie, vláda má verejnosť informovať včas a jednotne. Státisíce ľudí, ktorým obmedzenia kruto ovplyvňujú život, sa potrebujú v predstihu pripraviť a je pre nich nesmierne mätúce, ak z rôznych orgánov štátu dostávajú odlišné odpovede. Za štvrté, keď vláda jednou rukou ľuďom berie, druhou im musí dávať. Nie je akceptovateľné, aby veľké segmenty spoločnosti znášali obrovskú ťarchu obmedzení bez rýchlej a ľahko dostupnej finančnej pomoci štátu. Za piate, vláda musí obmedzovať cielene, nie paušálne. Plošné zákazy iba spochybňujú dôveru spoločnosti, ktorá dobre vie, že štadión s 20-tisíc miestami, alebo divadelná sála s 500 miestami, bezpečne zvládne úplne iný počet návštevníkov, ako kostolík s 10 lavicami,“ vysvetlila Bihariová.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

„Ľudia na Slovensku už na jar ukázali, ako veľmi sú disciplinovaní, potrebujú však od vlády konečne dostať pomocnú ruku – predvídateľnosť, presne mierené opatrenia a dostupnú finančnú pomoc. Čím skôr Igor Matovič začne konať podľa piatich pravidiel, ktoré mu Progresívne Slovensko ponúka, tým menej škôd napácha koronavírus na zdraví a živobytí našich občanov,“ uzavrel Šimečka.

5 rád ako zvládnuť koronu od PS

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices