migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Martin Klus: Čakajú nás ešte náročné diskusie o migrácii na európskej úrovni. Slovensko chce byť aktívne aj solidárne

„Európska únia musí aktívnejšie bojovať proti nelegálnej migrácii a kaziť pašerákom ich biznis. Zároveň treba lepšie chrániť vonkajšie hranice a viac spolupracovať s tzv. tretími krajinami. Nielen na tomto sa už dnes Slovensko zhodne s viacerými názorovo spriaznenými krajinami, okrem susedov z V4 napríklad aj s Dánskom, Rakúskom či pobaltskými štátmi. Oproti minulosti máme oveľa viac styčných bodov, a to nás môže posunúť dopredu.“ Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus počas videokonferencie šerpov krajín Vyšehradskej skupiny (V4) k aktuálnym otázkam európskej politiky. Online rokovanie hlavných poradcov a koordinátorov európskych tém lídrov vlád členských krajín Európskej únie sa uskutočnilo z iniciatívy Poľska, ktoré v súčasnosti predsedá regionálnemu formátu V4.

Rezortní partneri diskutovali najmä o revízii klimatickej politiky, novom pakte o migrácii a azyle a o sociálnej agende EÚ. Na viaceré témy majú štáty Vyšehradskej štvorky podobný pohľad, pri niektorých konkrétnych otázkach je však postoj Slovenska odlišný.

V reakcii na nedávne oznámenie Európskej komisie o zmene celoeurópskeho cieľa znižovania emisií skleníkových plynov do roku 2030 zo súčasnej úrovne 40% na úroveň najmenej 55% sa partneri z krajín V4 zhodli na potrebe dôkladného vyhodnotenia rôznych scenárov a ich dopadov na národnej úrovni. Finálna dohoda by mala byť následne prijatá na úrovni Európskej rady, teda lídrami členských štátov EÚ.

„Slovenská republika sa zaviazala dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050. Návrh Európskej komisie znížiť emisie skleníkových plynov v EÚ o minimálne 55% do roku 2030 je veľmi ambiciózny. Sme zástancami zachovania správnej rovnováhy medzi zvyšovaním klimatických ambícií a rozvíjaním konkurencieschopnosti priemyslu,“ povedal Martin Klus. Dodal, že diskusia na expertnej aj politickej úrovni na túto tému na Slovensku stále pokračuje.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

V rámci diskusie o migračnej politike sa šerpovia krajín V4 zhodli na tom, že komplexný návrh nového migračného a azylového balíka z dielne Európskej komisie je napriek viacerým nedostatkom dobrým základom pre ďalšiu diskusiu. Tej však bude musieť predchádzať podrobná analýza rozsiahlych legislatívnych dokumentov, ktoré návrh obsahuje.

Medzi pozitívne prvky nového paktu o migrácii a azyle partneri zaradili návrh na zefektívnenie azylových konaní na hraniciach, snahu o efektívnejšie návraty migrantov do domovských krajín, ako aj lepšiu výmenu dát a silnejšiu ochranu vonkajších hraníc Únie.

„Slovensko pomáha už dnes a pomáhať chce aj naďalej, či už finančne, technicky alebo na úrovni našich expertov. Zároveň vítame, že povinné relokácie, ktoré sú nielen pre nás, ale pre veľkú väčšinu členských štátov EÚ červenou čiarou, nie sú priamo súčasťou návrhu Komisie. Sme však opatrní a v rámci ďalšej diskusie budeme požadovať uistenie, že tam nebudú ani v budúcnosti,“ vyhlásil Martin Klus.

Spolu s rezortnými partnermi z Prahy, Budapešti a Varšavy sa okrem iného zhodli aj na tom, že treba opäť oživiť diskusiu o ďalšom budovaní tzv. hotspotov. Tieto vyloďovacie platformy a prijímacie centrá v krajinách mimo EÚ totiž považujú za súčasť efektívneho boja proti prevádzačom. Doterajšie kroky Komisie v tejto oblasti však podľa šerpov neboli dostatočné.

O mam

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices