Merkel
Angela Merkel. PHOTO: © European Union- EP.

Nemecko si pripomína 30. výročie zjednotenia. Čaputová poslala blahoprajný list Steinmeierovi

Nemecko si dnes pripomína 30. výročie zjednotenia krajiny. Tento dôležitý historický míľnik však obyvatelia Nemecka pre pandémiu koronavírusu oslávia decentnejšie ako boli pôvodné plány. Kancelárka Angela Merkelová uznala, že tohtoročné oslavy „budú nenápadnejšie, ako by si táto príležitosť skutočne zaslúžila„

3. októbra 1990 sa východná, socialistická Nemecká demokratická republika (NDR) pripojila k západnej Nemeckej spolkovej republike (NSR). Stalo sa to po necelom roku od pádu Berlínskeho múru a po štyroch desaťročiach rozdelenia Nemecka.

Pri tejto príležitosti prezidentka SR Zuzana Čaputová poslala blahoprajný list nemeckému prezidentovi Frankovi-Walterovi Steinmeierovi. V liste sa píše, že udalosti, ktoré sa v Nemecku udiali pred tromi desaťročiami, zmenili politickú mapu Európy, informuje o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Víťazstvo demokracie a zjednotenie Vašej krajiny zásadne prispeli k rozšíreniu územia slobody, v ktorom majú oba naše štáty svoje pevné miesto. Hodnoty nerozlučne späté s pádom Berlínskeho múru – jednotu, solidaritu a spolupatričnosť – považujem za základ pre posilňovanie a stabilitu Európskej únie, ako aj pre ďalšie kroky v boji s výzvami, ktorým dnes naše krajiny spolu so zvyškom Európy a sveta čelia. Som presvedčená, že kľúč k prekonaniu pandémie COVID-19, zvládnutiu globálnej klimatickej krízy či k posilneniu právneho štátu v Európe spočíva v našom spoločnom porozumení, súčinnosti a úzkej spolupráci,“ píše v liste Čaputová.

Viac..  Rada Európy: Novinárov v Európe často nezákonne špehujú a vláčia po súdoch

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

caputova

Čaputová: Ak sa v SR naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov

Slovenský premiér Robert Fico podľa prezidentky Zuzany Čaputovej testuje na Slovensku „limity demokracie“. Robí to …

Consent choices