KORCOK, Ivan
Plenárna rozprava so štátnym tajomníkom Ivanom Korčokom. PHOTO: European Union.

Minister I. Korčok otvoril prvú povolebnú poradu veľvyslancov

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok otvoril ešte v piatok 2. októbra poradu vedúcich zastupiteľských úradov SR v zahraničí. Pravidelná a každoročná platforma pre diskusiu o zásadných otázkach zahraničnej služby sa konala po prvýkrát formou videokonferencie.  „Ide o prvú poradu v novom volebnom cykle, v ktorom sa usilujeme najmä o obnovu zahraničnopolitického konsenzu a prichádzame s jasnou orientáciou,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie. Stredom pozornosti zahraničnej politiky súčasnej vlády sú podľa I. Korčoka záujmy Slovenska. „Pričom vychádzame z premisy, že európska integrácia neodporuje našej národnej suverenite, ale ju naopak posilňuje a rozširuje,“ podotkol minister I. Korčok.

Z tematických priorít minister I. Korčok veľvyslancom pripomenul dôležitosť konzulárnej služby a krízového manažmentu, ktoré má za sebou zaťažkávaciu skúšku z prebiehajúcej pandémie. Vyzdvihol však aj strategickú komunikáciu, ktorá je integrálnou súčasťou našej práce a nielen na úrovni politického vedenia a ekonomickú diplomaciu, ktorá v postpandemickom svete nadobúda zásadne nový rozmer. „Covid transformuje globálnu ekonomiku a naša ekonomická diplomacia bude musieť byť na tepe tohto diania,“ zdôraznil minister.

Spomenul aj rozvojovú spoluprácu a humanitárnu pomoc, kde budeme musieť pri nedostatku zdrojov hľadať inovatívne nástroje o to viac, že počet humanitárnych kríz rastie a ako sme v uplynulých mesiacoch videli, humanitárna pomoc sa nemusí týkať len rozvojových krajín. Šéf slovenskej diplomacie neobišiel ani kultúrnu diplomaciu, ktorú chce povýšiť na významný nástroj budovania obrazu SR vo svete. „Dôvod je ten, že kultúrna diplomacia dáva najlepšiu výpoveď o Slovensku a o tom, že patríme k európskemu kultúrnemu dedičstvu,“ uviedol I. Korčok.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Minister I. Korčok zároveň na vedúcich zastupiteľských úradov apeloval, aby aktívne vnímali transformačný potenciál súčasnej krízy. „Vyznie to možno pateticky, ale pokúsme sa na koronakrízu pozerať nielen ako na problém, ale aj ako na príležitosť,“ uzavrel.

O mam

Odporúčame pozrieť

ukrajina-eu

Veľvyslanci EÚ+ na Slovensku: Ruská federácia musí okamžite zastaviť svoju vojenskú agresiu voči Ukrajine

Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková prijala počas týždňa …

Consent choices