Johnson
Boris Johnson. PHOTO: © European Union.

Podľa Johnsona môže Veľká Británia vynikajúco prosperovať aj bez pobrexitovej dohody s EÚ

V nedeľu britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že Veľká Británia môže „vynikajúco prosperovať“ aj bez pobrexitovej dohody o voľnom obchode s Európskou úniou. V sobotu pritom súhlasil s pokračovaním rokovaní medzi Londýnom a Bruselom, ktoré doteraz istý čas viazli.

Pre spravodajský portál bbc.com premiér povedal, že verí v uzavretie dohody ešte predtým, ako v roku 2021 v krajine prestane platiť regulačný rámec „európskej dvadsaťsedmičky.“ Johnson však zdôraznil, že Únia si musí uvedomiť, že udržanie kontroly nad vlastnými zákonmi a reguláciami myslí jeho vláda veľmi vážne.

Formálne už Veľká Británia Úniu opustila v januári, v zmysle dohody o brexite je však ešte do konca tohto roka väčšina únijných regulácií pre krajinu záväzná. Týchto jedenásť mesiacov malo obom stranám poskytnúť čas na dohodu o budúcich obchodných vzťahoch. Dohoda však ešte stále nie je na stole, pritom sa konalo už deväť rokovacích kôl, zároveň v piatok vyjednávači konštatovali, že prekážky na ceste k dohode stále existujú.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Johnson a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyen následne v sobotu vyzvali svojich zástupcov, aby „intenzívne pracovali“ na prekonaní rozdielov a zabezpečili pobrexitovú dohodu o voľnom obchode.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices