zdroj: FB Juraj Šeliga - Za ľudí

Podľa Šeligu núdzový stav neobmedzuje ľudské práva a slobody. Blanár vidí rozpor s ústavou

Podľa podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (Za ľudí) vyhlásenie núdzového stavu momentálne neobmedzuje žiadne ľudské práva a slobody, povedal to v diskusnej relácii O 5 minút 12 v RTVS. „Muselo by to tam byť napísané explicitne,“ upresnil Šeliga s tým, že v súčasnosti žiadne uznesenie o obmedzení práv vo vyhlásení núdzového stavu uvedené nie je.

„Kým tam nie je nič, nelimituje to nikoho,“ dodal Šeliga. Podľa neho je momentálne možné aj štrajkovať, avšak musia byť dodržané protiepidemické opatrenia.

Podľa podpredsedu parlamentu má byť dôvodom vyhlásenia núdzového stavu to, aby sa umožnilo štátnym orgánom rýchlejšie a efektívnejšie konať. „Aby okresné úrady mohli operatívne manažovať situáciu,“ vyzdvihol. Cieľom je, čo najmenej obmedziť životy občanov a popritom efektívne bojovať s pandémiou. „Deň po dni sa vyhodnocuje situácia,“ povedal Šeliga a zároveň vyzdvihol prácu ministra zdravotníctva Mareka Kračího so slovami, že do boja s pandémiou „dáva všetko“.

Opozičný poslanec Juraj Blanár (Smer-SD) však vidí vyhlásenie núdzového stavu celoplošne v rozpore s ústavou. “Nie je tam definované, čo sa bude riešiť,“ povedal Blanár a dodal, že vláda nutnosť vyhlásenia núdzového stavu nijako nezdôvodnila.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Podľa opozičného poslanca by mal byť vyhlásený len v rámci lokalít, kde je to nevyhnutné. V diskusnej relácii pripomenul, že v rámci núdzového stavu môžu byť ukladané prísnejšie trestné sadzby v trestnom konaní, aj z tohto dôvodu strana Smer-SD podáva podnet na Ústavný súd SR. Podľa Blanára sú z postupu vlády ľudia zmätení. „My chodíme medzi ľudí a tí jasne hovoria, že tu je chaos,“ dodal.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices