bicykel
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

V Trenčíne pribudnú nové cyklistické cesty. V rámci projektu vzniknú aj parkovacie miesta

V trenčianskej mestskej časti Západ pribudnú začiatkom budúceho roka nové komunikácie pre cyklistickú premávku. Zmluva s dodávateľom prác je podpísaná na celkovú sumu 416 400 eur. Hovorkyňa mesta Erika Ságová dodala, že cyklistické cesty budú v celkovej dĺžke viac ako 2,3 kilometra, pričom sa už postupne budujú na uliciach Zlatovská, Kožušnícka, Bavlnárska a Hlavná.

Vybudujú sa aj nové chodníky či osvetlenia

„V rámci projektu sú navrhnuté aj nové parkovacie miesta, rozšírený dopravný pás na ceste pre zastávku autobusov, prístrešok, obojstranné stojany pre bicykle a nové chodníky,“ upresnila rozsah prác Ságová. Časť komunikácií sa už buduje od začiatku leta v kategórii cyklistických cestičiek a cyklochodníkov. Zvyšok tvoria vyčlenené samostatné cyklistické pruhy na existujúcich miestnych komunikáciach.

Hovorkyňa doplnila, že v rámci budovania infraštruktúry sa počíta aj s bezbariérovými a osvetlenými priechodmi pre chodcov s vodiacou líniou pre zrakovo postihnutých, samozrejmosťou je kompletné vodorovné a zvislé dopravné značenie.

Viac..  Medzinárodný deň žien: Dajte dievčatám vzory na prekonávanie prekážok

Cenu sa podarilo znížiť

Celková suma výdavkov sa doťahuje na necelých 517-tisíc eur, avšak trenčianskej radnici sa vo verejnom obstarávaní podarilo výslednú cenu znížiť.

„Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ako riadiaci orgán pre Integrovaný regionálny operačný program schválilo Trenčínu nenávratný finančný príspevok vyše 490-tisíc eur. Projekt je spolufinancovaný vo výške 85 percent z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a 10 percent zo štátneho rozpočtu SR,“ uviedla Ságová. Zvyšných 5 percent zaplatí mesto zo svojho rozpočtu, dodala.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Zástupcovia štátu i samosprávy spustili v Trenčíne spoluprácu na projekte EHMK 2026

Zástupcovia štátu i samosprávy spustili spoluprácu na projekte Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. V …

Consent choices