juzna-afrika
Ilustračné PHOTO: © European Union.

I. Brocková: Je v životnom záujme EÚ mať Afriku ako silného a stabilného partnera

Ministri členských štátov Európskej únie pre rozvojovú spoluprácu diskutovali o nástrojoch rozvojovej spolupráce a ich využití pre ekonomický rozvoj afrického kontinentu v postpandemickom období pod značkou Tím Európa. Na neformálnom zasadnutí rozvojového segmentu Rady pre zahraničné veci, ktoré organizovalo nemecké predsedníctvo spolu s Európskou službou pre vonkajšiu činnosť, sa formou videokonferencie zúčastnila štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková.

Na úvod zasadnutia sa rozvojovým ministrom prihovoril k potravinovej bezpečnosti v Afrike výkonný riaditeľ Svetového potravinového fondu (WFP) David Beasley. Vyzdvihol, že v oblasti chudoby sme za posledných 200 rokov spravili neuveriteľný progres, nakoľko v roku 1820 žilo v extrémnej chudobe až 94% populácie a dnes je to len okolo 10%. Ďalej informoval, že v dôsledku vypuknutia pandémie nového koronavírusu sa počet hladujúcich ľudí zdvojnásobil na 270 miliónov, z ktorých 146 miliónov ľudí žije v Afrike.

V diskusii o ekonomickom rozvoji Afriky v postpandemickom období štátna tajomníčka I. Brocková uviedla: ,,Posilnenie vzťahov EÚ s Afrikou je v našom životnom záujme, ako aj jej zdravý a udržateľný hospodársky rast. Pandémia COVID-19 priniesla novú realitu. Obnova Afriky musí byť založená na zelenej tranzícii, digitálnej transformácii, efektívnom prepojení trhov či zlepšovaní investičného prostredia zohľadňujúc potreby oboch kontinentov.“

Viac..  Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku J. Borrell a komisárka pre medzinárodné partnerstvá J. Urpilainen informovali účastníkov zasadnutia o rokovaniach o novej zmluve o spolupráci medzi EÚ a krajinami Afriky, Karibiku a Tichomoria (AKT). Platnosť súčasnej Dohody z Cotonou skončí na konci roku 2020. „Nová zmluva predstavuje príležitosť na posilnenie vzájomných vzťahov v politickej, ekonomickej i rozvojovej oblasti. Historicky sa tak prekonaný vzťah darca–príjemca transformuje na plnohodnotné partnerstvo krajín a spoločenstiev. Zároveň je pre nás kľúčové, aby krajiny AKT zodpovedne pristupovali k návratovej politike, readmisiám a reintegrácii,“ uviedla I. Brocková.

Na koniec stretnutia bola otvorená aj téma podpory občianskej spoločnosti a nezávislých médií v súčasnom Bielorusku.

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Afrika ide vpred rýchlym tempom a my chceme byť pri tom

V africkej Angole prebehlo prvé stretnutie EÚ-Afrika na parlamentnej úrovni. Medzi zástupcami Európskej únie nechýbal …

Consent choices