brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Konanie voči Spojenému kráľovstvu kvôli dohode o vystúpení z EÚ

Európska komisia zaslala Spojenému kráľovstvu formálnu výzvu z dôvodu porušenia jeho povinností vyplývajúcich z dohody o vystúpení. Týmto sa začína formálne konanie v prípade nesplnenia povinnosti (infringement). Spojené kráľovstvo má teraz mesiac na odpoveď.

V článku 5 dohody o vystúpení sa uvádza, že Európska únia a Spojené kráľovstvo prijmú také opatrenia aby zaistili splnenie povinností vyplývajúcich z dohody o vystúpení a zdržia sa akýchkoľvek opatrení, ktoré by dosiahnutie cieľov dohody ohrozili. Pri napĺňaní dohody o vystúpení sú obe strany  viazané povinnosťou spolupracovať v dobrej viere.

Vláda Spojeného kráľovstva predložila 9. septembra 2020 návrh právneho aktu o vnútornom trhu, ktorým by sa v prípade jeho prijatia zjavným spôsobom porušil Protokol o Írsku/Severnom Írsku.  Sporné časti návrhu zákona vláda Spojeného kráľovstva napriek žiadostiam Európskej únie nestiahla.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Tým Spojené kráľovstvo porušilo svoju povinnosť konať v dobrej viere. Zároveň tak začalo postup, ktorý by – v prípade prijatia návrhu zákona – bránil vykonávaniu dohody o vystúpení. Preto dnes Komisia začala konanie o nesplnení povinnosti v súlade s ustanoveniami dohody o vystúpení.

O mam

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices