brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Šefčovič pripúšťa, že Veľká Británia by mohla opustiť Európsku úniu bez obchodnej dohody

Je možné, že Veľká Británia nakoniec opustí Európsku úniu bez dohody o podobe budúcich obchodných vzťahov, dnes to pripustil podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Nová dohoda musí byť uzavretá do konca tohto roka. Šefčovič upozornil, že aj keď sa to podarí, bude nasledovať náročný schvaľovací proces, čo fakticky znamená, že vyjednávačom zostáva na dohodu menej ako mesiac.

Predstaviteľ Komisie kritizoval vládu premiéra Borisa Johnsona, že britská strana predložila legislatívu, ktorá dáva Londýnu právo ignorovať určité časti platnej brexitovej dohody z januára tohto roka. Podpredseda EK Maroš Šefčovič možnosť, že Únia pristúpi k zmenám jej obsahu, vylúčil.

„O úplnej a včasnej implementácii dohody o vystúpení sa jednoducho nebude diskutovať,“ povedal Šefčovič v Európskom parlamente.

Dolná komora britského parlamentu minulý týždeň schválila návrh zákona o vnútornom trhu Spojeného kráľovstva. Ak spomínaný zákon začne platiť, Spojenému kráľovstvu dá právomoc ignorovať ustanovenia brexitovej dohody o obchode do a zo Severného Írska, ktoré zdieľa 500-kilometrovú hranicu s Írskou republikou, teda členským štátom EÚ.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko
Podľa viacerých zástupcov Únie môže dôjsť k znovuzavedeniu tvrdých hraníc a narušeniu stability, ktorá je základom mieru v Severnom Írsku od Veľkopiatkovej dohody z roku 1998.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices