Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. Foto: Archív VB.

V. Bilčík: Vyzývam Čiernu Horu a Srbsko, aby využili svoj čerstvý mandát na rozhodný posun k reformám

Eurokomisár pre susedstvo a rozšírenie Olivér Várhelyi v utorok na zasadnutí Zahraničnopolitického výboru EP zverejnil pravidelné oznámenie o politike rozširovania  („rozširovací balíček“) a Hospodársky a investičný plán (EIP) pre podporu rozvoja západného Balkánu. K téme sa vyjadril aj europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP) – stály spravodajcu pre Srbsko a predseda delegácie EP pre Čiernu Horu.

„Počas posledných mesiacov sa na západnom Balkáne konali viaceré parlamentné voľby. Chcel by som vyzvať politických lídrov z krajín, ktorým sa v europarlamente venujem – teda Čiernu Horu a Srbsko, aby využili svoj čerstvý mandát na rozhodný posun k nevyhnutným reformám, ktoré ich môžu priblížiť k členstvu v EÚ. Európsky parlament dlhodobo podporuje proces rozšírenia EÚ a napriek pandémii dnes v Európskej únii ponúkame jasnú politickú a ekonomickú podporu pre našich partnerov na západnom Balkáne,“ povedal Bilčík.

Politický odkaz pre partnerov EÚ na západnom Balkáne sa dá podľa Bilčíka zhrnúť do štyroch slov – Reforma, Obnova, Regionálna spolupráca a Zmierenie. „Reforma s dôrazom na spravodlivosť, vládu zákona, základné slobody a fungujúce demokratické inštitúcie je kľúčová pre pokrok na ceste do EÚ. Pri obnove po koronakríze výrazne pomôže nový nástroj – Hospodársky a investičný plán pre západný Balkán, ktorý ponúkne krajinám v regióne viac grantov než v minulosti. Regionálna spolupráca je o zmysluplnom prepájaní krajín a ľudí na západnom Balkáne, kde dnes chýbajú spojenia hlavných miest v regióne. A je aj o infraštruktúrnych a energetických prepojeniach západného Balkánu s krajinami EÚ. Musíme si byť istí, že naši partneri budú pripravení fungovať v spoločnom európskom trhu. A zmierenie sa s tragickou minulosťou je predpokladom pre lepšiu budúcnosť západného Balkánu. Som rád, že Európska únia opäť pomohla naštartovať dialóg medzi Belehradom a Prištinou, avšak ak má tento dialóg uspieť, potrebujeme vidieť napĺňanie záväzkov, ktoré si obe hlavné mestá sľúbili už pred rokmi.“

Viac..  Peter Pollák: Nová legislatíva o umelej inteligencii možno už o dva roky nebude stačiť

Po zverejnení balíčka o rozšírení EÚ začínajú spravodajcovia Zahraničnopolitického výboru pracovať na správach Európskeho parlamentu pre jednotlivé krajiny, pričom Vladimír Bilčík ako stály spravodajca europarlamentu predstaví v najbližších mesiacoch svoju správu o Srbsku. Podľa Bilčíka, práve v čase, keď rastie napätie v európskom susedstve, európska budúcnosť pre západný Balkán je dôležitou prioritou pre celú EÚ a kľúčovou prioritou pre slovenskú zahraničnú politiku.

 

O mam

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices