peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Veronika Remišová odštartovala historicky najrozsiahlejšiu diskusiu o čerpaní eurofondov na Slovensku

 Na online stretnutí so slovenskými europoslancami vicepremiérka Veronika Remišová symbolicky odštartovala Národnú konzultáciu o čerpaní eurofondov pre nadchádzajúce obdobie 2021-2027. V online diskusii s europoslancami požiadala, aby vo svojich frakciách lobovali aj za zvýšenie flexibility čerpania eurofondov členskými štátmi. Vicepremiérka požiadala europoslancov, aby lobovali za viac peňazí na kohéziu a väčšiu flexibilitu čerpania členskými štátmi EÚ.

„Zdroje z Európskej únie predstavujú obrovskú príležitosť modernizovať a ozeleniť Slovensko. Túto príležitosť si nemožno dovoliť premrhať ani utopiť v politických sporoch. Som presvedčená, že ak nás aj rozdeľuje politická príslušnosť, zodpovednosť za Slovensko nás musí spájať. Preto doma aj v Európskej únii musíme spolupracovať a hľadať najlepšie možné riešenia pre 5,5 milióna obyvateľov Slovenskej republiky,“ vyhlásila Veronika Remišová, ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Vicepremiérka požiadala slovenských zástupcov v Európskom parlamente o podporu pri presadzovaní slovenských záujmov. Predovšetkým, aby vo svojich frakciách aktívne obhajovali kohéziu, teda súdržnosť medzi bohatšími a chudobnejšími štátmi EÚ. Druhým cieľom by malo byť presadzovanie vyššej flexibility pre členské štáty pri využívaní zdrojov EÚ. A treťou oblasťou, pri ktorej vicepremiérka požiadala o podporu, by malo byť čo najrýchlejšie schválenie riadneho aj krízového rozpočtu EÚ – teda Viacročného finančného rámca a Plánu na obnovu Európy.

Vicepremiérka v tejto súvislosti upozornila, že rýchla reakcia na súčasnú krízu je dôležitá nielen pre Slovensko, ale pre celú Európsku úniu. Zároveň pripomenula, že keď sa darí Európskej únii, darí sa aj Slovenskej republike, ktorá patrí medzi tri najviac otvorené ekonomiky EÚ 27 (spolu s Luxemburskom a Írskom). Europoslancov vicepremiérka uistila, že Partnerská dohoda 2021 -27 bude radikálne zelená.

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

Digitálny okrúhly stôl s europoslancami sa stal aj symbolickým štartom Národnej konzultácie o Partnerskej dohode 2021 -2027. Historicky prvá národná konzultácia v takomto rozsahu potrvá od októbra do konca roka 2020. Pre odborníkov, akademikov a verejnosť bude predstavovať ideálny priestor zapojiť sa do nastavenia čerpania eurofondov pre najbližšie obdobie. „Chceme zmeniť systém, kedy sa nastavovanie eurofondov dialo neraz za privretými dverami. Preto tento prístup otáčame, dávame slovo odborníkom z rôznych oblastí. Som presvedčená, že možno ide o náročnejšiu cestu, ale výsledok za to bude stáť,“ uzavrela Veronika Remišová s tým, že o národnej konzultácii a spôsobe ako bude môcť verejnosť pripomienkovať čerpanie eurofondov, bude rezort bližšie informovať o niekoľko dní.

Stretnutie bolo pôvodne pripravené ako spoločný okrúhly stôl, ale pre pandemické opatrenia sa uskutočnilo online formou. Zúčastnilo sa osem slovenských europoslancov. Pozvánku nedostali poslanci Miroslav Radačovský a Milan Uhrík, ktorí nie sú organizovaní v žiadnej frakcii a tým pádom je ich vplyv na rozhodovanie Európskeho parlamentu takmer nulový.

O mam

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices