KORCOK, Ivan
Minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok. PHOTO: © European Union- EP.

Minister I. Korčok: Rezort diplomacie podporuje aktivity Digitálnej koalície

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok sa zúčastnil na slávnostnom otvorení 3. ročníka spoločných študijných programov slovenských a ukrajinských univerzít, ktoré sa konalo v utorok v priestoroch Vysokej školy ekonómie a manažmentu verejnej správy. „Rezort diplomacie je členom Digitálnej koalície, pričom prostredníctvom zastupiteľských úradov podporuje a prepája slovenské podnikateľské a akademické subjekty s partnermi v zahraničí, teší ma však, že aktivity Digitálnej koalície sa rozšírili o krajiny ako je Bielorusko, Moldavsko a Uzbekistan,“ poznamenal minister I. Korčok. Osobitnú pozornosť venoval najmä bieloruským študentom. „Vzhľadom na ťažké obdobie, ktoré mnohí z nich vo svojej krajine zažívajú sme sa rozhodli ponúknuť 20 bieloruským vysokoškolských študentom, ktorých štúdium sa ocitlo v ohrození kvôli zložitej vnútropolitickej situácii, možnosť využiť mimoriadne schválené vládne štipendiá a pokračovať v štúdiu na Slovensku,“ dodal.

V príhovore pred študentmi a predstaviteľmi Digitálnej koalície šéf slovenskej diplomacie zároveň zdôraznil, že Slovensko musí reagovať na výzvy, ktorým čelí v súvislosti s digitálnou transformáciou sveta.

Digitálna koalícia mobilizuje organizácie a inštitúcie naprieč súkromným, verejným a neziskovým sektorom pre spoločný postup na riešení nedostatku digitálnych zručností. Cieľom je, aby každý získal dostatočné digitálne zručnosti a zostal produktívny a zamestnateľný. Má 21 zakladajúcich členov s 90 záväzkami v oblasti zvyšovania digitálnych kompetencií a vytvárania podmienok pre zvládnutie digitálnej transformácie.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

Konkrétnym príkladom naplňovania záväzkov rezortu diplomacie je pilotný magisterský slovensko-ukrajinský študijný program, ktorý sa naštartoval spoločne s IT Asociáciou Slovenska (ITAS) a Vysokou školou ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave v Charkove 12. februára 2018. Primárne ide o vysokokvalifikované pozície programátorov, systémových inžinierov či dátových analytikov. ITAS aj pomocou Zastupiteľského úradu SR v Kyjeve a vďaka založeniu Slovensko-ukrajinského centra nadväzuje spoluprácu s tamojšími univerzitami a motivuje študentov k štúdiu na Slovensku.

O mam

Consent choices