albansko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Albánsko dostalo od Európskej únie a Európskej centrálnej banky sto miliónov eur. Využiť ich má na rozvoj turizmu

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) a Európska únia poskytla Albánsku 100 miliónov eur. Tieto peniaze majú krajine pomôcť zotaviť turistické odvetvia a tiež podporiť konkurencieschopnosť regiónu.

Albánsko od EBOR dostala úver v objeme 60 miliónov eur na spolufinancovanie projektov súvisiacich so sektorom turizmu, napríklad projektov v oblasti zlepšenia ciest, hospodárenia s vodou a manažmentu odpadových vôd a projektov modernizácie obecnej infraštruktúry.

EÚ zároveň balkánskej krajine poskytla grant v sume 40 miliónov eur na obnovu, zlepšenie a rozvoj miest kultúrneho a prírodného dedičstva v krajine.

Počet zahraničných turistov v Albánsku sa od roku 2013 do roku 2019 zdvojnásobil až na 6,4 milióna, preto je tento sektor pre krajinu veľmi dôležitý, v súčasnosti tvorí totiž 8,5 percenta HDP.

Koronavírus však zredukoval počet turistov v krajine v septembri tohto roka v porovnaní s vlaňajškom na polovicu.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

volby

Granty pre neziskové organizácie: Mobilizácia občanov pred európskymi voľbami 2024

Európsky parlament vyhlásil grantovú výzvu pre neziskový sektor s cieľom mobilizovať voličov pred európskymi voľbami 2024 …

Consent choices