brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ badá pokrok v rokovaniach s Britániou. Podľa Michela budú nadchádzajúce dni rozhodujúce

Európska únia konečne pozoruje pokrok vo vyjednávaniach s Veľkou Britániou o budúcich obchodných vzťahoch. Írsky premiér Micheál Martin po schôdzke s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom povedal nasledovné: „Podľa mňa sa zdá, že nálada sa mení.“

„Avšak nálada je jedna vec a je nutné, aby po nej nasledovala podstata,“ dodal Martin a taktiež vyzval vyjednávačov, aby pokrok urýchlili.

Podľa predsedu Európskej rady „nadchádzajúce dni sú rozhodujúce. Pôjde o okamih pravdy.“

„Potrebujeme, aby naši britskí priatelia v najbližších dňoch urobili významné kroky nielen v oblasti rybolovu, ale aj v oblasti rovnakých podmienok pre firmy a v oblasti dohľadu nad zmluvou,“ uviedol Michel.

Upozornil aj na tri hlavné oblasti, v ktorých vyjednávania stagnujú. Ide o dohodu,v ktorej sa uvádza, že britské firmy sa nebudú snažiť získavať výhodu voči partnerom v EÚ znížením štandardov pre produkty a poberaním nadmernej štátnej pomoci, ďalej ide o práva rybárov z EÚ v britských vodách a o dohľad nad dodržiavaním zmluvy.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

EÚ spolu s britskou vládou sa snaží dosiahnuť základ dohody do konca tohto mesiaca, aby ju následne mohli včas schváliť zákonodarcovia ešte pred záverom roka.

 

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Predseda Európskej rady Michel bude kandidovať do europarlamentu

Predseda Európskej rady Charles Michel bude v júni kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). …

Consent choices